01 december 2016 

De 9° EDITIE

Heb je nog vragen? Contacteer ons dan via info@duoday.be

Het DUOday-team staat voor jullie klaar.

 

05 april 2016  DUOday 2016 in cijfers

Aantal gerealiseerde DUO’s:

Vlaanderen & Brussel (GTB) 443
Wallonne (AViQ) & Bruxelles (Phare) 145
Deutschsprachigen Gemeinschaft (WSR) 29
TOTAAL 617

Over heel Europa zijn er dit jaar ongeveer 2000 deelnemers.

Bedankt en alvast tot 30 maart 2017 !
07 januari 2016 Praktische DUOday-weetjes

​Inschrijven voor DUOday kan nog tot 29/02/2016

Inschrijven doe je via de knop Deelnemen.

Als je inschrijving niet volledig is dan contacteert een medewerker je

Vanaf dat er een match is plannen we een kennismakingsgesprek

Indien er géén kandidaat gevonden is contacteren we je voor 17/3

Heb je vragen? dan kan je die steeds stellen via info@duoday.be


Volg ons ook op facebook en twitter!


SUCCES!

08 oktober 2015 BRASSERIE
Werk hoort bij de belangrijkste zingevers van het leven. Dat is voor personen met een (arbeids)beperking niet anders. De voorstelling BRASSERIE bespeelt dat thema prachtig. Het beschrijft de grote en kleine keuzes die mensen een richting uit sturen. Naar aanleiding van de 5° editie DUOday planden we extra voorstellingen. Heb je die toen gemist? Géén probleem! Op zaterdag 28 maart om 20u00 wordt het toneelstuk opnieuw opgevoerd in zaal Palace, Cultuurcentrum Deinze.

Een deugddoende reactie van een bezoeker: “Ik was erg onder de indruk van de voorstelling. In al zijn eenvoud bracht het een erg krachtige boodschap over die blijft hangen. Bij het verlaten van de zaal weet je dat trajectbegeleiding een positief verhaal kan zijn. Een verhaal ook waarin een trajectbegeleider zijn cliënt niet veroordeelt maar diens eerder gemaakte keuzes respecteert.”
08 oktober 2015 DUOday 2015

DUOday 2015 was een succes. 6 jaar geleden werd het initiatief gelanceerd en we zijn bijzonder verheugd te zien hoeveel mensen en bedrijven we in de loop van de jaren warm hebben kunnen maken voor ons verhaal. De resultaten van deze editie spreken voor zich. 656 werkzoekenden met een arbeidsbeperking in BELGIE kregen de kans om een dag mee te draaien binnen een reguliere werkomgeving.

Een welgemeende dank aan de bedrijven, de partners en alle deelnemers. Dankzij hen kreeg DUOday in 2015 een driekleurig jasje.

We hopen op de editie van 2016 opnieuw een hoop nieuwe bedrijven te verwelkomen.

Inschrijven voor DUOday 2016 kan vanaf 26 oktober 2015!

24 maart 2015 Bedrijf opent deuren voor werkzoekende met arbeidsbeperking

Een duootje werkt

Op DUOday stellen bedrijven een stageplaats ter beschikking aan werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Dankzij het succes van de afgelopen vijf edities gaat het event vanaf dit jaar nationaal. Partners over heel het land zetten op 26 maart het thema ‘werken met en als persoon met een arbeidsbeperking’ op de Belgische landkaart.

Personen met een arbeidsbeperking moeten van werkgevers meer de kans krijgen om hen te overtuigen van hun kunnen. Vaak kennen bedrijven ook de ondersteuningsmogelijkheden niet die werkzoekenden bijstaan in hun zoektocht naar een job. Precies daarom riep GTB (Gespecialiseerde Trajectbepaling en -Begeleiding) DUOday in het leven.

Op DUOday zetten bedrijven hun deuren open voor werkzoekenden die omwille van een handicap, ziekte of na een ongeval moeilijker de weg vinden naar een job. De werkzoekende gaat die dag in duo met een werknemer van het bedrijf.

Mentaliteitswijziging

DUOday is een sterk concept dat steeds duidelijker in de kijker komt te staan. “De afgelopen edities zijn niet onopgemerkt voorbij gegaan”, zegt GTB projectcoördinator Wannes Marivoet. “Wij merken bij beide partijen een mentaliteitswijziging. DUOday overtuigt werkgevers dat mensen met een arbeidsbeperking wel kunnen meedraaien in reguliere bedrijven. De werknemers die in begeleiding zijn merken op hun beurt dat ze wel een zinvolle werkervaring kunnen opdoen die rekening houdt met hun specifieke interesses en mogelijkheden.” 

Er nemen dit jaar minder Vlaamse bedrijven deel dan in 2014 maar er zijn wel een hoop nieuwe namen bijgekomen. Het positieve van dat nieuws is volgens Wannes Marivoet eenvoudig te verklaren: “Doorheen de jaren zijn al meer dan 100 werkzoekenden effectief aan de slag gegaan op hun DUOdayplek. Wij zijn niet rouwig om de afwezigheid van zulke oude getrouwen die geen speciale dag meer nodig hebben om DUOday te vieren. Het zijn vooral nieuwe bedrijven die nu mee op de boot moeten springen.”

Hartelijk afscheid, nieuw begin

Presentation Samples, een bedrijf in maquettes en stalen, is zo een onderneming die de fakkel overdraagt. “Van bij de start van mijn bedrijf wou ik mijn eigen pad bewandelen, ook op vlak van personeelsbeleid”, zegt zaakvoerder Jan. “Toen ik twee jaar geleden via UNIZO de vraag kreeg om deel te nemen aan DUOday, heb ik me direct geïnformeerd.”

“Er is toen iemand met een fysieke beperking komen meedraaien in het bedrijf. ’s Avonds was ik aangenaam verrast van de hartelijkheid waarmee iedereen afscheid nam. Dat was voor mij de aanzet om die persoon een grotere kans te bieden. Zo startten we aan een leertraject om te werken met mensen met een arbeidsbeperking. Ik probeer steeds voorbij de beperking te kijken naar de persoon zelf, met zijn sterke kanten en werkpunten. Ondertussen hebben we twee mensen in dienst die prima werk leveren.

Duootje in driekleur

Dankzij het grote succes van de afgelopen jaren organiseert GTB een eerste Belgische DUOday. Vlaams-, Duits- en Franstaligen zullen zich over de taalgrenzen heen inzetten om het thema ‘werken met en als persoon met een arbeidsbeperking’ op dezelfde dag én onder dezelfde naam zichtbaarheid te geven. Omdat de actie overal tegelijkertijd loopt is de dag interessanter voor bedrijven die in meerdere landsdelen aanwezig zijn. Samen met Ierland is ons land de enige dat DUOday zo grootschalig aanpakt.

Dit jaar heeft GTB grote vissen aan de haak geslagen. Carrefour, BNP Paribas Fortis, De Lijn, Electrabel en Sodexo zijn zo enkele partners die mee helpen om DUOday op de Belgische kaart te zetten. Met meer dan dertig duo’s in de verschillende landsdelen is Carrefour de absolute koploper. Sodexo en BNP Paribas kennen de grootste verspreiding van Duo’s over heel België.

Jaarlijkse mix

“Het initiatief komt van onze kant”, zegt Wannes Marivoet. “Maar zonder de vele bedrijven die deelnemen staan we nergens. Die vormen zoals elk jaar een mix van multinationals, KMO’s, zelfstandigen, social-profitorganisaties, lokale besturen, overheidsdiensten en de uitzendsector.”

“DUOday heeft meer effect dan eender welke sensibilseringscampagne”, besluit Marivoet. “Werk is een belangrijke zingever en dat moet voor iedereen kunnen gelden. Al blijft het een zaak van lange adem, de verandering in de dagelijkse praktijk is merkbaar. DUOday veroorzaakt geen aardverschuiving maar het brengt mensen onmiskenbaar in beweging.”

Samenwerkingsverband

GTB staat al ruim 15 jaar in voor de gespecialiseerde dienstverlening voor personen met een arbeidshandicap. Ze doet dat in nauwe samenwerking met de VDAB en met diverse andere partners.

De DUOday komt tot stand als een samenwerking van diverse organisaties die de werkgelegenheid van mensen met een arbeidsbeperking willen bevorderen. DUOday in Vlaanderen is een organisatie van GTB in samenwerking met:

 • FeGOB, verenigt als federatie van 12 GOB’s (Centra voor opleiding, begeleiding en bemiddeling van personen met een arbeidshandicap) gespreid over Vlaanderen en Brussel. Meer info: www.fegob.be
 • Jobkanaal, project opgericht door ondernemingsorganisaties:
  • UNIZO (Unie van Zelfstandige Ondernemers)
  • VOKA (Vlaams netwerk van ondernemingen)
  • VERSO (Vereniging voor social profit ondernemingen)
  • VKW (Ondernemersplatform)
 • RESOC (Regionaal Sociaaleconomisch Overlegcomité)/SERR (Sociaal-Economische Raad van de Regio)/ERSV (Erkend Regionaal Samenwerkingsverband)
 • VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling)

EXTRA

Cijfers DUOday-editie 2015

Bedrijven

Duo’s

Awiph

63

107

GTB

406

489

Phare

20

35

WSR

15

20

Totaal

504

651

 

 

Meer uitgebreide info over DUOday vindt u op www.duoday.be

op de Facebookpagina: www.facebook.com/DUOdag

en op Twitter: @duoday

 

Wenst u gerichte persacties te ondernemen? Wilt u een interview met één van de deelnemende bedrijven of gaat u op DUOday graag langs bij een deelnemer?

 

Neem contact op met Wannes Marivoet, coördinatie Vlaanderen vzw GTB

GSM +32 472 98 03 00

wannes.marivoet@gtb-vlaanderen.be

 

Neem contact op met Han Willemsens, afdeling Antwerpen vzw GTB 

GSM +32 479 12 49 66

han.willemsens@gtb-vlaanderen.be

 

Neem contact op met Heidi Kerkhofs, afdeling Limburg vzw GTB 

GSM +32 474 95 17 26

heidi.kerkhofs@gtb-vlaanderen.be

 

Neem contact op met Dominik De Pelsemaeker, afdeling Oost-Vlaanderen vzw GTB 

GSM +32 471 70 00 44

dominik.depelsemaeker@gtb-vlaanderen.be

 

Neem contact op met Nathalie Peeters, afdeling Vlaams-Brabant vzw GTB 

GSM +32 499 53 56 05

nathalie.peeters@gtb-vlaanderen.be

 

Neem contact op met Stefanie Laridon, afdeling West-Vlaanderen vzw GTB 

GSM +32 476 01 54 53

stefanie.laridon@gtb-vlaanderen.be

 

 

24 maart 2015 Hartelijk bedankt!

De inspanningen van de afgelopen weken, maanden, staan op het punt samen te komen in onze zesde DUOday. De laatste regelingen worden getroffen om het thema ‘werken met en als persoon met een arbeidsbeperking’ nationaal in de verf te zetten. Persberichten zonden we de deur uit, perscontacten haalden we binnen, de laatste kennismakingsbezoekjes staan met stip in de agenda, werkschema’s worden opgemaakt.

Wij willen graag al iedereen bedanken die mee de schouders zet onder dit event. Donderdag 26 maart zullen er meer dan 650 DUO’s deelnemen aan de eerste nationale DUOday en dat op meer dan 500 plaatsen!

Wij wensen iedereen een geweldige dag toe. Het ziet er veelbelovend uit.

Het Duodayteam

Vergeet zeker jullie smartphones en fototoestellen niet op te laden om onze Facebook (www.facebook.com/DUOdag) en Twitter (@duoday) te spijzen!

Vlaams overzicht

 

Werkvloeren

DUO’s

Antwerpen

89

103

Limburg

85

125

Oost-Vlaanderen

98

98

Vlaams-Brabant/Brussel

117

112

West-Vlaanderen

51

51

23 maart 2015 Persbericht

Belgische bedrijven openen deuren voor werkzoekenden met arbeidsbeperking

DUOday in driekleur

Op DUOday stellen bedrijven een stageplaats ter beschikking aan werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Dit jaar gaan ze daarmee nationaal. Partners over heel het land zetten op 26 maart het thema ‘werken met en als persoon met een arbeidsbeperking’ op de Belgische landkaart. 

Mensen met een arbeidsbeperking krijgen van werkgevers nog te weinig de kans om hen te overtuigen van hun kunnen. Veel bedrijven kennen ook de ondersteuningsmogelijkheden niet die werkzoekenden bijstaan in hun zoektocht naar een job. Daar moet DUOday verandering in brengen.

 Op die dag zetten bedrijven hun deuren open voor een werkzoekende die omwille van een ziekte of handicap moeilijker de weg vindt naar een job. De werkzoekende vormt een duo met een werknemer van het bedrijf.

Grote vis

DUOday kende al vijf edities in Vlaanderen en twee in Wallonië. Dankzij het succes van die afgelopen jaargangen gaat de dag vanaf nu nationaal. Zo krijgt het event op hetzelfde tijdstip en onder dezelfde naam zichtbaarheid. Omdat de actie overal tegelijkertijd loopt is de dag interessanter voor bedrijven die in meerdere landsdelen aanwezig zijn. Samen met Ierland is ons land de enige dat DUOday zo grootschalig aanpakt. 

We hebben dit jaar enkele grote Belgische vissen aan de haak geslagen. Carrefour, BNP Paribas Fortis en Electrabel zijn zo enkele partners die mee helpen om DUOday op de kaart te zetten. Met meer dan dertig duo’s in de verschillende landsdelen is Carrefour de absolute koploper.

Vast duo

Steven is sinds enkele maanden een van de vertrouwde gezichten in Carrefour Lier. Daar ging hij aan de slag na een stage. Steven werkte voorheen als magazijnier maar na een motorongeval liep hij een blijvend letsel op aan de rug en voet. Hij moest noodgedwongen op zoek naar een nieuwe uitdaging en werd daarin ondersteund door een jobcoach.

Er moest worden onderzocht welke taken fysiek nog haalbaar waren en hoe hij kon omgaan met stress. Via zijn trajectbegeleider kwamen ze bij Carrefour terecht. Stevens doorzettingsvermogen, nauwkeurigheid en klantvriendelijkheid vielen meteen op. Na een vakantieperiode kreeg hij meer last van stress wat hem remde in zijn werk. Een analyse van zijn functie maar ook die van zijn collega’s, brachten zijn jobcoach en werkgever tot het voorstel dat Steven voortaan in duo zou werken. Hij zou instaan voor het aanvullen van de producten en een collega, die meer uitdaging wou, had zo meer tijd voor het bijwerken van de displays, de bestellingen, etc. Het bleek een perfecte match. Vandaag heeft Steven een vast contract op zak.

Talent tonen

DUOday komt tot stand als een samenwerking van verschillende organisaties die de werkgelegenheid van mensen met een arbeidsbeperking willen bevorderen. Enkele sleutelpartners zijn terug te vinden bij het Waalse AWIPH, het Vlaamse GTB, PHARE uit Brussel en WRS van de Duitstalige Gemeenschap.

Met dit initiatief willen de organisaties op een laagdrempelige manier een werkgever kennis laten maken met de inzet en mogelijkheden van de werkzoekende. Die krijgt op zijn beurt de kans om zijn talenten te tonen en zijn beeld van een bepaalde job af te toetsen aan de realiteit. 

Meer uitgebreide info over DUOday vindt u op www.duoday.be
op de Facebookpagina: www.facebook.com/DUOdag
en op Twitter: @duoday

Contactpersonen

Wenst u gerichte persacties te ondernemen? Wilt u een interview met één van de deelnemende bedrijven of gaat u op 26 maart graag langs bij een deelnemer? 

Neem contact op met Valérie Trevisan - AWIPH :  Agence Walonne pour l’ Intégration des Personnes Handicapées

GSM + 32 496 37 68 69

v.trevisan@awiph.be

 

Le DUOday en Wallonie est une organisation de l’AWIPH et de ses

partenaires: CFP, Soutien dans l’emploi, Services d’accompagnement,

Associations (et en collaboration avec des ADL, l’AWEX, des fonds

sectoriels, l’IBW, l’UCM, l’UWE, le FOREM, des clubs d’entreprises, …)

 

Neem contact op met Wannes Marivoet - GTB : Gespecialiseerde Trajectbepalings- en Begeleidingsdienst

GSM +32 472 98 03 00

wannes.marivoet@gtb-vlaanderen.be

 

DUOday in Vlaanderen is een organisatie van GTB, in samenwerking

met: FeGOB, Jobkanaal, RESOC, UNIZO, VDAB, Verso, VKW

en VOKA

 

Neem contact op met Valérie Dusart – PHARE : Personne Handicapée Autonomie Recherchée

TEL +32 28 00 85 75

vdusart@cocof.irisnet.be

 

Le DUOday en région de Bruxelles-Capitale est une organisation de

Phare et ses partenaires

 

Neem contact op met Caroline Mathieu – WRS : Wirtschaft- und Sozialrat

TEL +32 87 56 82 13

caroline.mathieu@wsr-dg.be

 

DUOday wird in der Deutschsprachigen Gemeinschaft durch die

Dienststelle für Personen mit Behinderung (DPB) und den

Wirtschafts- und Sozialrat (WSR) durchgeführt.

 

 

 

 

 

Cijfers DUOday-editie 2015

 

Bedrijven

Match

Awiph

63

107

GTB

406

487

Phare

20

35

WSR

15

20

Totaal

504

649

 


26 februari 2015 Nieuwsbrief 26 februari 2015
DUOdayteam on the road Dat DUOday een sterk merk is, wordt steeds duidelijker. De DUOday berichten worden vanuit verschillende hoeken opgepikt en gaandeweg langs Vlaamse, Belgische en Europese wegen verspreid. 

De laatste weken zijn we meermaals uitgenodigd op HR-events om toelichting te geven over het DUOday concept. Femke, trajectbegeleider bij GTB, blikt terug op een presentatie die zij gaf aan een 40-tal werkgevers/HR-medewerkers. Femke: “De meerderheid van de aanwezigen reageerden zeer positief op mijn sessie. Ik hoorde reacties als: "Prachtig initiatief want werkgevers hebben toch niet altijd een juist beeld!", "Interessant dat zo'n DUOday eigenlijk het hele jaar door georganiseerd kan worden en dat we er een langdurigere stage aan kunnen koppelen." Sommige werkgevers kenden het initiatief al en hebben tijdens de lunch wat geholpen om andere aanwezigen ervoor warm te maken. Een betere reclame is er niet.” 

We waren afgelopen week ook te gast in Wallonië op de viering van onze Belgische DUOday-partner, Het Waals Agentschap voor Integratie van Personen met een Handicap (AWIPH). Op die viering met als titel 10 ans de soutien dans l emploi pour les personnes handicapees vertelden we hoe we in Vlaanderen de laatste 10 jaar evolueerden in het integreren van mensen met een arbeidshandicap of gezondheidsproblemen op de arbeidsmarkt.

Het is opmerkelijk hoe verschillend de dienstverlening is georganiseerd in ons klein Belgenlandje. We hebben dan ook de afspraak gemaakt om verder van elkaar te leren. Dat doen we concreet in het najaar aan de hand van een uitwisselingsprogramma tussen Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de Duitstalige gemeenschap.

Vanuit andere Europese landen kregen we aanzoeken om DUOday verder Europees te verspreiden.

Met andere woorden: we blijven met DUOday de komende weken, maanden, jaren on the road.

26 februari 2015 Dit is de allereerste keer
We zijn blij dat we op 26 maart weer een hoop nieuwe bedrijven mogen verwelkomen. In de Gamma van Hasselt zal er die dag een DUO instaan voor de orde in de winkel en voor de verwerking van de artikelen: de sortering, controle en labeling. Stijn (werknemer Gamma): “Wij werden aangemoedigd door ons hoofdkantoor om deel te nemen aan DUOday. Het is de eerste keer dat we zoiets doen maar we hebben er eigenlijk niet lang over moeten nadenken. Het is belangrijk dat iedereen een eerlijke kans krijgt, zeker die mensen die een extra duwtje in de rug goed kunnen gebruiken. 26 maart staat hier met stip in de agenda.” 
26 februari 2015 Nieuwsbrief 23 januari 2015
Onze beste wensen voor het gloednieuwe DUOday-jaar. Wij hebben er alvast zin in, zeker omdat de eerste nationale DUOday dichterbij komt. Om het jaar goed in te zetten en al naar maart toe te werken, starten we hier graag met enkele verhalen van tevreden DUOdayers. 
26 februari 2015 Wilskracht voor 2

Enkele jaren geleden schreef  tuinarchitectuur Mariposa bvba zich in voor hun eerste DUOday. Stefan vulde toen de aangeboden plaats in. Na een dag werken met Stefan, die ruglijder is en knieletsels heeft, zagen ze dat hij wilskracht voor twee had.

Na die DUOday volgde een stage en een GIBO (Gespecialiseerde Individuele Beroepsopleiding). Het opleidings-en begeleidingscentrum De Kiem uit Aarschot en GTB ondersteunden met begeleiding en tips. Ondertussen is Stefan al drie jaar bij Mariposa aan het werk. Door gebruik te maken van de VOP (Vlaams Ondersteuningspremie http://werkgevers.vdab.be/arbeidshandicap/wgvop.shtml ) kan hij langer bekomen van een inspanning zonder loonverlies. Hij leerde intussen ook om het gereedschap zodanig te hanteren dat het voor hem minder belastend is. Hij kan nu het fysiek zware werk beter aan.

Via onze deelname zijn we ook in contact gekomen met  de DUOdaypartner RESOC Leuven die ons inhoudelijk en financieel ondersteund hebben in een duurzaam loopbaan- en diversiteitsbeleid, samen met het sectorfonds EDUplus en enkele externe procesbegeleiders.

26 februari 2015 Vast contract voor 2
Tijdens de DUOday van 2014 verwelkomde Materialise, een internationale onderneming gespecialiseerd in 3D printing, werkzoekenden Koen en Cindy in hun productieteam. Het bleek zo’n goede match te zijn dat beiden nu voltijds in de Leuvense zetel van het bedrijf aan de slag zijn. Cindy schreef zelfs aan DUOday een brief om te laten weten hoe dankbaar ze is voor dit initiatief en de mogelijkheden die het haar gaf: “Dankzij DUOday kon ik mezelf bewijzen zodat Materialise besloot mij een kans te geven. Nu heb ik een vast contract. Het is een zeer goede manier om werklozen te helpen een goede job te vinden.” Bezoek zeker hun blog:http://www.materialise.com/blog/duoday-materialise/ 
26 februari 2015 Duitse Mini-DUOday: veel gewerkt, veel gelachen
De Duitstalige Gemeenschap organiseerde op 16 december 2014 zijn eerste mini-DUOday. Die dag kon tellen als voorsmaakje voor de nationale DUOday op 26 maart 2015. Die eerste test organiseerden ze op slechts drie maanden tijd. Ze waren dan ook aangenaam verrast van het aantal bedrijven die spontaan op de oproep reageerden. De stages vonden plaats op verschillende plaatsen. Enkele reacties: “Er werd veel gewerkt maar ook veel gelachen.” “Ik was erg onzeker toen mijn baas mij over DUOday informeerde en vroeg of ik als leidinggevende peter wou zijn. Ik dacht dat ik het niet zou kunnen, een persoon met een handicap begeleiden op de werkplaats. Uiteindelijk moest ik mijn mening herzien. Ik was erg onder de indruk van de motivatie van Marcus. Hij zou goed in ons team passen.” 
26 februari 2015 DUOdayteller
Momenteel staat onze DUOdayteller op 181 bedrijven. Wil jij opnieuw meedoen? Schrijf je dan zeker in. Het doet ons echter evenveel plezier als je een collega-bedrijf, organisatie, dienst aanmoedigt om voor de eerste keer een ‘DUO’tje’ te doen. Inschrijven kan tot eind februari via www.duoday.be , klikken op ‘Deelnemen’. 

Samen met jullie kijken wij alvast uit naar 26 maart!

Het DUOdayteam
15 december 2014 Nieuwsbrief 1 - maandag 15 december 2014
DUOday: een duootje in driekleur

DUOdag zal vanaf nu door het leven gaan als DUOday. Het wordt voor de eerste keer een echte Belgische editie waarbij de partners over de taalgrenzen heen zich inzetten om het thema ‘werken samen met en als persoon met een arbeidsbeperking’ op dezelfde dag én onder dezelfde naam zichtbaarheid te geven. 

Enkele sleutelpartners zijn terug te vinden bij de volgende organisaties: 

• Wallonië: AWIPH (l’Agence Wallonne pour l’intégration des Personnes Handicapées) 

• Brussel: PHARE (Personne Handicapée Autonomie Recherchée) en Actiris (Brusselse gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling) 

• Duitstalige gemeenschap: WSR (Wirtschaft- und Sozialrat) en DPB (Dienststelle für Personen mit Behindering) 
15 december 2014 Stijgende naamsbekendheid
Voor de editie van 2014 kozen onze Waalse collega’s al om de datum van hun DUOday te laten samenvallen met de Vlaamse DUOdag. Nu gaan we nog een stap verder: in gans België zal men spreken over DUOday. 

Eén naam zorgt voor herkenbaarheid. Ook logo en beeld zullen in heel België hetzelfde zijn. Omdat de actie overal tegelijkertijd loopt wordt dit ook voor bedrijven en organisaties die in meerdere landsdelen aanwezig zijn interessanter. We beginnen al stilaan af te tellen naar deeerste nationale editie op 26 maart 2015 die we nu dus in een driekleurig kleedje mogen steken.
15 december 2014 DUOdayteller
In 2014 namen er 480 bedrijven en organisaties deel aan de DUOdag. Hetgeen resulteerde in heel wat tewerkstellingen en werkervaringsstages. 

Voor de komende editie zijn er al 42 bedrijven ingeschreven. Tijd dus om zelf tot actie over te gaan. Klik op deze link en vul het contactformulier in. 

Wil je ook deelnemen aan DUOday met een vestiging in Wallonië of Duitstalige Gemeenschap? Laat het ons weten bij inschrijving. 

Voor meer info neem een kijkje op www.duoday.be of download de flyer
27 november 2014 Schrijf je in voor 6° editie.

DUOdag gaat vanaf nu door het leven als DUOday. Dankzij het grote succes van de afgelopen 5 jaar organiseren we in 2015 een eerste nationale editie. Partners over heel het land zetten op die manier het thema ‘werken met en als persoon met een arbeidsbeperking’ op de Belgische landkaart.

In 2014 proefden in Vlaanderen ruim 500 werkzoekenden met een arbeidsbeperking in 480 bedrijven van een échte job.

Geef ook de kans aan een werkzoekende om een nieuwe ervaring op te doen op 26 maart 2015. Klik op deelnemen en vul je inschrijvingsformulier in. Wil je ook deelnemen aan DUOday met een vestiging in Wallonië of Duitstalige Gemeenschap? Laat het ons weten bij inschrijving.

11 juni 2014 DUOdag 2014 Nieuwsbrief 5 – Woensdag 11 juni

 Een DUOdag-certificaat om in te kaderen

Gedeeld, getweet, gepost en geliket. Deze vijfde editie van DUOdag is weer op vele manieren  positief onthaald. Opgepikt en verspreid door verschillende mediakanalen vond DUOdag zijn weg naar het publiek. Het effect was goed te merken, 501 DUOdaggers gingen aan de slag in 488 bedrijven. We kunnen het niet genoeg herhalen, dat zijn cijfers om trots op te zijn! 27 maart was een dag om in te kaderen en dat gebeurde bij vele deelnemers ook letterlijk: hun DUOdag certificaat kreeg een ereplaats aan de muur of op de website van het bedrijf. 

11 juni 2014 Ideale proevertjes

Belangrijker dan de cijfers zijn de vele verhalen en foto’s die we over gans Vlaanderen en Brussel bijeen sprokkelden. Zo werd Steven de helpende hand van chef-kok Luc in Restaurant Ambassade te Kessenich. Hij assisteerde bij de bereiding van het menu: kabeljauw met schaaldierensaus op een bedje van risotto. We kunnen die woorden haast proeven! Volgens Luc heeft Steven het in zich om het te maken in de horecawereld, mits goede begeleiding op de werkvloer.

Yasmine deed haar DUOdag in kinderdagverblijf De Mereltjes in Tongeren. Ze denkt erover een opleiding buitenschoolse kinderopvang te volgen en deze dag was voor haar een ideaal proevertje.

Ook bij GTB beleefden we een goedgevulde dag. GTB-projectmedewerker Han startte die ochtend alvast stevig met een Tv-interview bij Dillen Bouwteam in Balen. De regionale zender, RTV, kwam al vroeg langs om een verhaal te maken over het bedrijf, GTB en vooral de klant. Er werd heel wat gefilmd om een paar dagen later een mooie en respectvolle reportage te kunnen tonen. Daarna ging het verder naar Geel FM, waar DUOdagger Bjorn na een stemtest groen licht kreeg om live in de ether te gaan. Bjorn bleek een natuurtalent en is nu aan de slag als vrijwilliger bij Geel FM. Hij krijgt binnenkort zelfs eigen zendtijd.

“Om op een dag als deze zoveel werkzoekenden, maar ook zoveel GTB-medewerkers in actie te zien, doet deugd en bevestigt alleen maar dat we de brug tussen ons en de werkgevers steviger, breder en duurzamer moeten proberen te maken”, aldus Han.

11 juni 2014 Freelance montagewerk

Bert was DUOdagger bij het Gentse communicatiebureau Field Communication. In het kloppend hart van DUOdag ging hij met zijn camera op pad en vereeuwigde deze vijfde editie op beeld. Hij volgde enkele Duo’s  en medewerkers in het Vlaams Administratief Centrum te Leuven. Via korte interviews kwam hij meer te weten over hun ervaringen. Nadien ging hij met al dat materiaal vlot aan het monteren. Bij Field zijn ze onder de indruk van zijn werk. Ze waren vragende partij om de samenwerking te verlengen in een freelance opdracht.

Voor 75 jaar Veiling Haspengouw maakte Bert voor Field filmpjes die op een ludieke manier het verleden en de toekomst van de fruitveiling weergaven. Via de stop-motion techniek linkte hij feiten uit de geschiedenis aan speciale gebeurtenissen binnen de veiling. Zo zorgde hij ervoor dat het geen saaie opsomming werd van data maar wel een knappe aan elkaar geplakte voorstelling.

De avond van het evenement konden meer dan 350 gasten op grootbeeld genieten van het eindresultaat. Bert was ook aanwezig en mocht met trots aanschouwen dat het goed was. “Het was mooi om te zien hoe hij in stilte genoot van de uitkomst van vele uren werk”, verklaarde Lieven Hérie van Field achteraf. “We moesten nauw samenwerken om zo een mooi resultaat te bekomen en dat was langs beide kanten een leerrijke ervaring.”

11 juni 2014 Voor integratie en re-integratie

Chloé Van Cauwenberghen is HR Officer bij Petersime, wereldleider op gebied van broedmachines en broederijen. Zij ziet in DUOdag een ideale kans om wat in de praktijk leeft in het bedrijf uit te dragen naar potentiële nieuwe werknemers. Tegelijkertijd krijgt het bedrijf de kans om de persoon achter de beperking te leren kennen. “Wij willen kansen geven aan een grote diversiteit van mensen. Concreet zijn er meerdere collega’s die via licht aangepast werk en de juiste zorg al jarenlang het beste van zichzelf geven bij Petersime. Zo slagen we erin om deze werknemers perfect te integreren.”

Vorig jaar hebben ze binnen het bedrijf ook een actief aanwezigheidsbeleid ontwikkeld. “Daarin proberen we de drempel te verlagen voor medewerkers om het werk terug te hervatten na een langdurige periode van afwezigheid. Hierbij staat het contact houden met werknemers centraal. Wanneer ze dan terug komen, zoeken we welk traject het best bij hen past. We willen zo volop inzetten op re-integratie.”

11 juni 2014 Vragen stellen en keuzes maken

Op 8 mei te Gent en 12 mei te Leuven hebben een 200-tal mensen mogen genieten van de theatervoorstelling Brasserie, gemaakt ter eren van 15 jaar GTB. De reacties na afloop waren deugddoend. Een bezoekster heeft haar ervaring mooi weergegeven op haar Blog:

“Gisteren zag ik het toneelstuk Brasserie in Leuven. Ik was onder de indruk. In al zijn eenvoud bracht het een erg krachtige boodschap over. Twee mensen stonden op het podium en vertelden een verhaal over keuzes. Hoe keuzes je leven beïnvloeden. Hoe moeilijk het soms is om een keuze te maken. Soms is een keuze een sprong in het duister. Je weet niet waar je keuze toe zal leiden. Of hoe je keuze je kan doen lijden. De boodschap komt over en blijft hangen. Bij het verlaten van de zaal weet je dat trajectbegeleiding een positief verhaal kan zijn. Een verhaal ook waarin een trajectbegeleider zijn cliënt niet veroordeelt maar diens eerder gemaakte keuzes respecteert.”

11 juni 2014 Een eerste round-up

Hoewel DUOdag in de eerste plaats bedoeld is als sensibiliseringscampagne, stopt het voor sommige deelnemers niet na één werkdag. Eind mei hebben we een eerste round-up gedaan. We mogen best fier zijn op de resultaten tot op vandaag. Voor 21 personen is hun DUOdag omgezet in een tewerkstelling of een GIBO (Gespecialiseerde Individuele Beroepsopleiding) met optie op werk en 18 personen bemachtigden een langdurige competentieversterkende, activerende of oriënterende stage.

11 juni 2014 Belgische editie

En we sluiten af met een laatste brok goed nieuws. Volgend jaar wordt onze driekleur in de DUOdag verenigd. We gaan voor een volledig Belgische zesde editie. Op 2 juli zitten we voor de eerste keer samen met onze partners uit Wallonië, Duitstalige gemeenschap en Brussel. Op dat overleg zal ook de nieuwe datum van DUOdag 2015 bepaald worden. U hoort nog van ons.

Met vriendelijke groet

Het DUOdagteam

04 april 2014 Vergeet niet in te schrijven voor Brasserie!

DUOdag 2014 was een prachteditie! Aan alle medewerkers en deelnemers een hartelijke merci voor jullie inzet.

Maar we houden het niet bij dankwoorden alleen. Alle DUOdagbedrijven en zij die er door omstandigheden niet aan konden deelnemen, nodigen we graag uit een datum in hun agenda te reserveren voor onze theatervoorstelling Brasserie. Die gaat door donderdag 8 mei in de Vieze Gasten, Haspelstraat 31 te Gent en maandag 12 mei in Opek, Vaartkom 4 te Leuven. Start om 20u.

Griet Dobbelaere en Steve De Schepper spelen vol overgave in deze productie van GTB. Laat tranen van ontroering en tranen van het lachen elkaar afwisselen met dit verhaal over een brasserie op een splitsing en Martine, de eigenares. Zij blijft zitten waar ze zit, genoeg gekozen in het leven zegt ze. Het is nu aan de reeks vaste klanten en toevallige passanten om te beslissen: links, rechts of binnen.

Wij kiezen binnen! Schrijf je in vóór 21 april op www.duodag.be/brasserie

31 maart 2014 DUOdag 2014 in cijfers
De 5° editie DUOdag was wederom een succes!
Dit jaar werkten meer dan 500 mensen met een arbeidsbeperking mee in maar liefst 480 deelnemende bedrijven en organisaties verspreid over heel Vlaanderen en Brussel.
In Antwerpen: 88 bedrijven en 89 DUO's.
In Limburg: 94 bedrijven en 128 DUO's.
In Oost-Vlaanderen: 109 bedrijven en 117 DUO's.
In Vlaams-Brabant/Brussel: 106 bedrijven en 101 DUO's.
In West-Vlaanderen: 84 bedrijven en 66 DUO's.
14 maart 2014 DUOdagteller
De inschrijvingen voor de DUOdag zijn intussen afgesloten en de laatste matches worden gemaakt. Momenteel zijn er 450 deelnemende bedrijven. En het aantal DUO’s dat aan de slag zal gaan zit intussen ook al aan 432. Kortom, noteer het nu al: DUOdag op 27 maart wordt andermaal een succes!
14 maart 2014 Supporter mee!
Wil je op de hoogte blijven van DUOdag op 27 maart, volg dan onze Facebookpagina. Intussen vinden al 548 mensen de pagina leuk, maar er is meer. Op DUOdag zelf willen we dat iedereen die deelneemt aan DUOdag zoveel mogelijk vertelt over zijn ervaringen op Facebook. Dus ben je op een bedrijf aan de slag of kijk je als medewerker je ogen uit, wel deel dat met ons. Hoe meer mensen DUOdag kennen, hoe groter het succes.
14 maart 2014 DUOdag is ook voor de bedrijven een moment om naar uit te kijken…
Agristo neemt voor de eerste keer deel aan DUOdag. Het bedrijf produceert voorgebakken en diepgevroren aardappelproducten (frietjes, kroketjes, nootjes, gratin, ...) en heeft twee vestigingen in België, namelijk in Harelbeke en Nazareth en één in Tilburg, Nederland."Het is vooral dankzij de goede referenties van andere bedrijven dat we deelnemen aan DUOdag”, aldus Ann Desplenter, HR-verantwoordelijke van Agristo Harelbeke. “We hoorden via collega’s dat het een mooi en zinvol initiatief is om mensen met een arbeidshandicap eens een dagje te laten meedraaien. En GTB sprak ons zelf ook aan om het eens uit te proberen. We zijn benieuwd wat het zal geven.” 

Al heeft Ann Desplenter er wel een goed oog in. “Ik merk toch dat alles goed geregeld is. En het is ook voor ons een dag om naar uit te kijken. We zijn alvast goed voorbereid. De man die bij ons komt, krijgt een heel goed idee hoe het is om een dagje mee te draaien in de administratie en IT-afdeling. Hij start de dag aan de receptie/onthaal, gaat vervolgens naar de commerciële afdeling en daarna werkt hij op de HR-dienst. In de namiddag volgt hij dan mee met de IT-afdeling. Het is voor hem een kennismakingsstage en ik denk dat het heel boeiend zal zijn.”
14 maart 2014 Nieuwsbrief 4 - vrijdag 14 maart

Wij kijken uit naar 27 maart...

Niet alleen de werkzoekende zullen fiets, auto, bus of tram nemen. Ook de medewerkers van GTB en partnerorganisaties zullen op pad gaan naar bedrijven om met hun eigen ogen eens te zien hoe het er op de werkvloer van bedrijven en organisaties aan toe gaat. Hoe meer diverse werkomgevingen we leren kennen, hoe beter dat we onze werkzoekende en werkgever kunnen bedienen. Tijdens de dag zelf zullen er ook diverse evenementen worden opgezet om werkgevers te informeren en sensibiliseren. Zo zal er in het Vlaams Administratief Centrum in Leuven een meet & greet georganiseerd worden voor overheidsdiensten. Er nemen trouwens 15 van de 26 diensten die in het gebouw hun kantoren hebben zelf deel als DUOdagbedrijf en zijn goed voor 25 DUO’s! Tijdens de meet & greet zal er naast informatieuitwisseling de kans zijn om elkaar ook wat beter te leren als ’buren’ het geen toch ook mooi meegenomen is.
25 februari 2014 Nieuwsbrief 3

De DUOdag nadert met rasse schreden. ’t Duurt nog amper een goede maand vooraleer heel wat mensen met een beperking een dagje kunnen meedraaien op een bedrijf en een nieuwe werkervaring kunnen opdoen. 

Dit jaar vindt de jubileumeditie plaats van DUOdag. Voor de vijfde keer al. DUOdag biedt heel wat opportuniteiten. Dat leggen Koen Claerhout  van FeGOB  en jobcoach Anke Boonen van De Ploeg ons uit. ‘DUODAG opent deuren’, stelt Koen Claerhout van FeGOB, de Federatie van centra voor Gespecialiseerde Opleiding, Begeleiding en Bemiddeling (GOB’s). ‘Veel bedrijven zijn niet vertrouwd met onze werking. Dankzij DUOdag leren werkgevers hoe personen met een beperking hun bedrijf kunnen versterken.’

Claerhout is voorzitter van FeGOB. De GOB’s begeleiden mensen met een beperking in hun zoektocht naar werk. Zodra iemand aan de slag is, houdt het voor hen niet op: de jobcoaches van de GOB’s blijven zowel de werknemer, als de werkgever bijstaan met raad en daad. ‘Onbekend is vaak onbemind’, trapt Claerhout een open deur in. ‘DUOdag biedt een unieke kans, zowel aan werkgevers, als aan werkzoekenden met een beperking.’ Veel bedrijven kennen de werking van een GOB of GTB niet. Op zo’n DUOdag vragen we hen: ‘probeer het eens uit. Het is slechts één dag. Valt het tegen, tant pis. Valt het mee, goed, dan kunnen we verder met hen aan het werk. Tijdens zo’n DUOdag kan een werkgever verder kijken dan de beperkingen van een werknemer en leert hij vooral de sterktes kennen.’

DUOdag biedt volgens Claerhout ook een wisselwerking. ‘De onwetendheid geldt langs beide kanten’, gaat hij verder. ‘Soms durft een werknemer met een beperking niet meteen ergens aan de slag omdat hij of zij schrik heeft dat het werk te moeilijk zal zijn bijvoorbeeld.  Dan biedt DUOdag een mooie kans: je hoeft niet meteen in te tekenen voor een stage van een week of een maand, je kan het eens uitproberen voor één dag.’

Jobcoach Anke Boone van ‘De Ploeg’ beaamt de sterkte van het format van DUOdag. ‘Bij de jobcoaches is er veel enthousiasme over dit initiatief omdat het als springplank kan dienen voor een verder traject dat kan leiden tot tewerkstelling.’ 

Zo zijn er heel wat voorbeelden van werknemers die na een DUOdag kansen kregen bij een bedrijf. 'Ik begeleidde iemand die bij slecht weer van een ladder van 5 meter hoog was gevallen', aldus Anke. 'Hij werd drie weken in coma gehouden, gevolgd door nog enkele maanden revalidatie. Na deze zware periode opnieuw werk vinden, is niet zo vanzelfsprekend.  Tijdens de DUOdag  brachten we hem in contact met OKAY, een warenhuis. Dat is hem en z'n werkgever zo goed bevallen dat hij daar nu nog aan het werk is. Eerst via een stage, daarna kwam hij vast in dienst. Was die DUOdag er niet geweest, dan had hij daar wellicht nooit gewerkt.’

Want inderdaad, soms dienen er wel enkele hindernissen genomen te worden. ‘Dat klopt’, geeft Koen toe. ‘'Onze jobcoaches gaan daarom  mee op de werkvloer, bekijken welke problemen er ter plaatse eventueel opduiken en ze bespreken die ook met de directe leidinggevenden. Dankzij deze begeleiding en aanpassingen op de werkvloer lukt het om iemand met een beperking aan het werk te krijgen. We willen werkgevers  duidelijk maken dat iemand met een beperking niet is afgeschreven, maar dat hij of zij net zo goed talenten heeft die een bedrijf sterker maken.’

Bovendien praten we ook met de directe collega’s, aldus jobcoach Anke. ‘We leggen hen uit wat hij of zij kan doen om de werksituatie van iemand te verbeteren of we leggen uit waarom die persoon bepaalde faciliteiten krijgt. Zo begeleid ik iemand die bijvoorbeeld niet op een ladder mag staan omwille van een beperkt zicht aan de linkerkant. Dit heb ik dan duidelijk gecommuniceerd aan de collega’s en zij toonden hier alle begrip voor.’

DUOdag is intussen toe aan z’n vijfde editie. ‘We merken intussen toch dat zo’n dag positieve reclame is voor onze werking’, besluit Koen. ‘Vaak zijn werkgevers na DUOdag zeer enthousiast en eindigt het niet bij één dag. Dan bieden wij hen via onze GOB’s de mogelijkheid om een stage te doen.  Eigenlijk vormen we een gouden tandem met GTB: zij zetten het traject uit en wij zorgen voor de verdere begeleiding op de werkvloer indien er intensievere ondersteuning nodig is. Wij kunnen voor de werknemers een traject op maat uittekenen en hun kansen op een vaste job vergroten. En daar is het ons om te doen: mensen met een beperking aan werk helpen.’

25 februari 2014 DUOdag of DUOweek?

Regelmatig krijgen we vanuit bedrijven te horen dat één dag toch kort is om een eerste werkervaring op te doen.  We kiezen er voor om de DUOdag zeer laagdrempelig te houden, maar als er bedrijven zijn die de DUOdag liever uitgebreid zien naar meerdere dagen vormt dat geen enkel probleem. De DUOdag is steeds vervat in een korte of langere stageperiode. Tijdens het kennismakingsgesprek kan de trajectbegeleider of jobcoach daar meer informatie over geven. Na de stage volgt er altijd een evaluatie op de werkvloer. Kortom, het hoeft dus zeker niet bij die ene dag te blijven! 

25 februari 2014 Vier met ons 5 jaar DUOdag en kom naar BR∀SSERIE

We nodigen alle deelnemende DUOdagbedrijven uit naar de herneming van BRSSERIE op donderdag 8 mei (Gent) of maandag 12 mei (Leuven). In 2012 vierde GTB, de gespecialiseerde trajectbegeleiding en -bepaling van personen met een arbeidshandicap, z’n 15de verjaardag. Dat kon niet onopgemerkt voorbij gaan. Daarom plaatste GTB bij haar verjaardag die mensen in de kijker die ze dagelijks ondersteunt in hun zoektocht naar geschikt werk.  

GTB sloeg de handen in elkaar met ‘Handelsreizigers in Ideeën’ en dat resulteerde in een boek en theatervoorstelling. Het boek ‘Goed Werk – 10 Portretten’ vertelt tien echte verhalen van heel diverse mensen van overal in Vlaanderen. Christoph Vekeman schreef hun verhaal neer. Bieke Depoorter maakte van alle geïnterviewden bijzondere portretten.

Met dit boek gingen Sven Ronsijn, Els Trio, Griet Dobbelaere en Steve De Schepper aan de slag. De voorstelling is geïnspireerd op een van de tien verhalen. ‘BR∀SSERIE’ is het gefictionaliseerde levensverhaal van een vrouw die haar keuze heeft gemaakt. Of lijkt dat enkel zo?  In de voorstelling speelt Griet Dobbelaere de rol van Martine, de uitbaatster van ‘BR∀SSERIE’. Steve De Schepper speelt diverse rollen van al wie Martine op haar pad treft. Het tempo ligt hoog en de afwisseling is groot. Sommige delen zijn heel tragisch, andere heel vrolijk. Humor en tristesse, met een sterk narratief.

Bekijk hier een sfeerbeeld: http://vimeo.com/76960159

Alle deelnemende bedrijven krijgen tijdens DUOdag een DUO-uitnodiging die ze kunnen omruilen voor een DUOticket voor een van beide voorstellingen.

25 februari 2014 DUODAGTELLER

Vorig jaar namen 422 bedrijven deel aan DUOdag en overschreden we de kaap van 500 werkzoekenden die aan de slag waren in verschillende bedrijven en organisaties. Dit jaar staat de teller tot op vandaag al op 381 bedrijven, maar dat aantal mag gerust nog de hoogte in! Nog niet ingeschreven? Schrijf je dan snel in, de uiterste inschrijvingsdatum is 28 februari.

Intussen zitten we al aan 280 duo’s die aan de slag gaan in een bedrijf. Dat is al ruim over  de helft in vergelijking met het  record van 2013. Er is dus nog een beetje werk aan de winkel om die kaap te halen, maar wij zijn ervan overtuigd dat het zeker lukt!

Zijn er nog vragen? We horen het graag via info@duodag.be  06 februari 2014 DUOdagteller

Vorig jaar namen 422 bedrijven deel aan DUOdag en overschreden we de kaap van 500 werkzoekenden die aan de slag waren in verschillende bedrijven en organisaties. Vandaag zijn we 50 dagen verwijderd van de DUOdag en tellen we 285 ingeschreven bedrijven. Dat aantal mag gerust nog wat verhogen!Is jouw bedrijf al ingeschreven? Indien ja: proficiat. Neen? Geen paniek, maar schrijf je dan snel in via "Deelnemen".Intussen hebben reeds een 120-tal werkzoekenden een DUOdag bedrijf gekozen waar ze kunnen proeven van een bepaalde job. Vanaf 10 februari starten we met het contacteren van bedrijven om een kennismakingsgesprek te plannen.

Zijn er nog vragen? We horen het graag via info@duodag.be  28 januari 2014 DUODAGTELLER

Vorig jaar namen 422 bedrijven deel aan DUOdag en overschreden we de kaap van 500 werkzoekenden die aan de slag waren in verschillende bedrijven en organisaties. Dit jaar staat de teller tot op vandaag al op 221 bedrijven, maar dat aantal mag gerust nog verdubbelen!

 

Intussen hebben reeds een 50-tal werkzoekenden een DUOdag bedrijf gekozen waar ze kunnen proeven van een bepaalde job. Vanaf februari starten we dan met het contacteren van bedrijven om een kennismakingsgesprek te plannen.

 

Zijn er nog vragen? We horen het graag via info@duodag.be  

28 januari 2014 Maak DUOdag bekend !

Wist je dat DUOdag intussen al een eigen Facebookpagina heeft? 420 mensen vinden de pagina leuk, maar dat kan natuurlijk de hoogte in. Daarom, klik snel even hier en druk op die LIKE-button.  En laat ook je vrienden en kennissen weten wat een geweldig initiatief DUOdag is. Hoe meer mensen DUOdag kennen, hoe groter het succes.  

En lees je graag nog wat meer over DUOdag, surf dan naar de site op www.duodag.be . Daar kan je allerlei achtergrondinformatie vinden over deze jubileumeditie.

 En heb je er dan nog niet genoeg van, volg dan onze twitteracount voor de allerlaatste nieuwtjes. Gewoon DOEN!

28 januari 2014 DUOdag voor ALLE Belgen

Je kon het al lezen in de vorige nieuwsbrief:  DUOday in Wallonië, de Waalse tegenhanger van onze DUOdag, vindt dit jaar op dezelfde dag plaats als in Vlaanderen en Brussel.  Goed nieuws is er ook vanuit het Duitse landsgedeelte. Wellicht zullen we ook daar een ‘DUOtag’ organiseren. Binnenkort zitten we hierover samen. Meer nieuws volgt!

28 januari 2014 BESTE WENSEN!

2014 is al bijna een maand ver. De tijd vliegt snel, maar toch willen we jullie nog graag het allerbeste wensen voor dit nieuwe jaar. Op 27 maart 2014 vindt een jubileumeditie plaats van DUOdag. Al voor de vijfde keer bouwen we bruggen tussen werkgevers en werkzoekenden die omwille van een handicap of chronische ziekte moeilijker een weg vinden naar een job.

Is jouw bedrijf trouwens al ingeschreven? Indien ja: proficiat. Neen? Geen paniek, maar doe dat dan snel. Kersvers medewerker Dominiek De Pelsmaeker vertelt je waarom DUOdag  een meerwaarde biedt. 

De Pelsemaeker (26) werkt al bijna vier jaar voor GTB, op de afdeling in Geraardsbergen, maar sinds kort is hij verantwoordelijk voor de DUOdag in Oost-Vlaanderen. ‘Daarvoor was ik voltijds trajectbegeleider’, vertelt hij. ‘Dus ik begeleidde werkzoekenden met een arbeidsbeperking in hun zoektocht naar werk in een regulier bedrijf,  in een beschutte werkplaats, sociale werkplaats of onbetaalde arbeid. Dat is afhankelijk van situatie tot situatie.’  Dominik is nog steeds trajectbegeleider, maar hij trekt nu dus ook aan de kar van DUOdag in Oost-Vlaanderen. ‘Samen met de andere provincieverantwoordelijken moet ik alles een beetje stroomlijnen, collega’s aansporen en hen motiveren om samen een succes te maken van DUOdag. Hoe meer werkzoekenden de kans krijgen om deel te nemen aan DUOdag, hoe beter.’ 
Het is best een intensieve job vindt De Pelsemaeker, maar hij doet het graag. ‘Ik was op zoek naar een nieuw engagement. Het is een uitdaging om DUOdag mee te doen slagen. Ik heb nu ook meer contact met de verschillende bedrijven waar er mee samengewerkt wordt en dat verruimt toch je blik op het werk dat je doet. Wanneer je enkel trajectbegeleider bent, heb je daar minder zicht op. Die ervaring helpt mij trouwens om een betere trajectbegeleider te worden.’
Niet dat er onderling een hevige strijd woedt tussen de verschillende provincies, maar toch sluimert dat wel een beetje in het hoofd van de kersverse DUOdagverantwoordelijke. ‘Je bent daar toch mee bezig’, geeft De Pelsemaeker toe. ‘Het doet me deugd dat Oost-Vlaanderen mee bovenaan staat als het gaat om het aantal inschrijvingen voor DUOdag. Ik hoop dat we dat zo kunnen houden tot aan de finish.’ Voor De Pelsemaeker is DUOdag van grote waarde. ‘We zijn nu toe aan de vijfde editie en je merkt dat bedrijven stilaan weten waar GTB voor staat. Dat was vroeger veel minder het geval. Dankzij DUOdag komen werkgevers en werknemers in contact met ons en elkaar en maakt het hen warm voor trajectbegeleiding. Een positieve zaak dus’, besluit hij.

28 november 2013 DUOdag in de virtuele wereld

Je vindt alle info over DUOdag op onze website. Neem een kijkje op www.duodag.be. Je treft er ondermeer de inschrijvingslink aan voor zowel bedrijven als werkzoekenden.

DUOdag is ook actief op Facebook. Vind ons leuk  op: www.facebook.com/DUOdag.
En ook op Twitter vind je ons terug. Zin om ons te volgen? https://twitter.com/DUOdag.

27 juni 2013 

DUOdag 2014

De tijd vliegt voorbij… we zijn op weg naar onze 5de editie! … Een feesteditie?

Schrijf alvast 27 maart 2014 in je agenda. Inschrijven is mogelijk vanaf 1 oktober 2013 via www.duodag.be.

Wil je dit initiatief meer kleur en bekendheid meegeven? Neem dan zeker een kijkje op onze  Facebookpagina en post een bericht.

Ten slotte een welgemeende dank aan de bedrijven, partners, deelnemers ! We wensen jullie een welverdiende vakantie.

Vanwege het DUOdagteam.

27 juni 2013 Mijn ervaringen met DUOdag 2013

Op 21 maart ’13 nam het Vlaams Welzijnsverbond deel aan de DUOdag. DUOdag is een doedag voor mensen met een arbeidshandicap. Deze dag wordt georganiseerd door GTB (gespecialiseerde trajectbepaling en –begeleiding). Het Vlaams Welzijnsverbond verwelkomden met veel plezier Hildegard. Zij liep een ganse dag mee in onze organisatie. Haar eigen ervaringen heeft ze hier neergeschreven.

DUOdag… iets voor mij?

Toen ik de eerste keer hoorde over de DUOdag had ik mijn twijfels. Ik had het gevoel dat het vrij betuttelend was en ik vroeg me af wat ik op één dag kon leren. Ik had me er dan ook niet echt verder over geïnformeerd tot mijn coach me vroeg of ik geïnteresseerd was om een dag mee te draaien in de functie van stafmedewerker bij het Vlaams Welzijnsverbond, een functie die nauw aansloot bij mijn oorspronkelijke opleiding en ervaring. Ondertussen ben ik, omwille van mijn arbeidshandicap, bezig met een opleiding administratief medewerker maar heel vaak knaagt er toch nog wel iets omdat de sociale sector me heel nauw aan het hart ligt. Ik zag het dan ook als een manier om te ervaren of ik het nog kon.

Er was eerst een kennismakingsgesprek met het Vlaams Welzijnsverbond en dat trok me helemaal over de streep. Het was een heel aangenaam gesprek waarbij er gepolst werd naar mijn interesses en ervaringen. Er werd ook gevraagd naar mijn visie over diversiteit. Ik had het gevoel dat er echt gekeken werd op welke manier deze dag een leerrijke ervaring zou kunnen worden zowel voor mij als voor de organisatie.

Een paar dagen voor de DUOdag kreeg ik het programma in mijn mailbox. Ik mocht in de voormiddag meegaan naar een vergadering van het sectoraal directiecomité kinderopvang dat o.a. zou handelen over een conceptnota over de buitenschoolse kinderopvang. Enerzijds vond ik het wel interessant omdat ik zelf een tijd een buitenschoolse opvang heb geleid en ik best eens wou weten hoe die sector nu evolueert. Anderzijds vroeg ik me af of ik daar als buitenstaander niet uit de toon zou vallen. Ik had me mijn twijfels kunnen besparen, want voor ik het wist zat ik geanimeerd mee te babbelen over kansengroepen, ouderbijdragen en betrokkenheid van schooldirecties. Het was alsof ik er nooit uitgeweest was.

Ze hadden bij het Vlaams Welzijnsverbond mijn CV goed bekeken. Ooit, lang geleden, heb ik nog artikeltjes geschreven voor de regionale redactie van Het Nieuwsblad en dus kreeg ik de opdracht om een artikeltje te schrijven voor de elektronische nieuwsbrief De Facto. Ik kreeg een verslag van een parlementaire vraag aan de minister van welzijn Jo Vandeurzen waarin sprake was over het project Bruggensteun, een project dat mensen met een beperking de kans geeft om zelfstandig te wonen door ondersteuning te bieden aan een netwerk van familieleden, buren en vrienden. Eerst raakte ik verstrikt in de discussie over het project in de parlementaire commissie. Het ging erover of de steun voor dergelijk projecten moest gaan naar instellingen of er net meer geld moest gaan naar privéprojecten die van onderuit kwamen, vanuit het netwerk zelf. Ik ging even surfen op internet en belde tenslotte zelf met de directeur van de instelling die het project ondersteunt. Hij praatte vol begeestering over het creëren van warme buurten en lokale verankering. Het was lang geleden dat ik iemand had ontmoet die zo enthousiast met zijn werk bezig was. Het bracht bij mij een hoop herinneringen naar boven. Na dat gesprek was het niet meer moeilijk om een artikel op papier te zetten en Fanny (de verantwoordelijke van De Facto) was er blijkbaar ook tevreden mee.

De dag werd afgesloten met een evaluatiegesprek waaruit bleek dat zowel ik als de medewerkers van het Verbond er toch echt wel iets aan gehad hebben. Wat ik vooral heb geleerd, is dat ik me nog altijd als een vis in het water voel in deze sector en ook al zal ik misschien niet meer dezelfde functies aankunnen als vroeger, toch denk ik nog wel iets te kunnen betekenen. Het was een boost voor mijn zelfvertrouwen.

Uit E-magazine De Facto, jg. 15, nr. 115, 26 maart 2013

27 juni 2013 Eindelijk succes voor Lander

 

lander


Presentation Samples, gespecialiseerd in de productie van stalen, stalenboeken, POS-displays en beursmaquettes, stelde zijn deuren open voor een werkzoekende met een arbeidsbeperking.
Deze jonge firma werkt nauw samen met UNIZO en kwam zo in contact met DUOdag. Komt daarbij dat de zaakvoerder diversiteit op werkvloer hoog in het vaandel draagt. Deelnemen was dan ook een evidentie.

Lander, een man van 30 die ten gevolge van een hersenletsel in trajectbegeleiding zit bij GTB liep er tijdens DUOdag stage. De beperking van Lander maakt fysieke arbeid slechts beperkt mogelijk. Afhankelijk van het takenpakket is ook zijn uitvoerend tempo vaak laag.
Met ups & downs doorworstelde hij zijn traject bij GTB. Soms was er een lichtpunt, maar vaak ook kampte hij met frustraties na tegenslagen. Ondanks Lander zijn motivatie en gedrevenheid kon hij moeilijk aansluiting vinden met de reguliere arbeidsmarkt.

De DUOdag vormde echter een kantelpunt in zijn traject. Deze dag verliep voor zowel de werkgever als Lander zelf bijzonder vlot. Lander kon bijna zonder rendementsverlies functioneren.
Na DUOdag kreeg hij de kans om verder aan de slag te blijven bij Presentation Samples waar hij nog steeds aan de slag is.
DUOdag leverde een unieke match op!

Intussen is Lander gestart met een gespecialiseerde individuele beroepsopleiding op de werkvloer. Dit biedt hem de mogelijkheid om het volledige takenpakket op zijn tempo onder de knie te krijgen.
Na deze opleiding krijgt hij een contract van onbepaalde duur aangeboden.
27 juni 2013 Bedrijven gaan over tot aanwerving na de DUOdag 2013

Op 21 maart 2013 namen welgeteld 422 bedrijven deel aan de DUOdag. Ze gaven aan meer dan 500 werkzoekenden met een arbeidsbeperking de kans om te proeven van een specifieke job. De reacties van zowel de bedrijven als de werkzoekenden waren lovend! Je kan er een heel aantal terugvinden op www.facebook.com/duodag

Voor heel wat mensen blijft het niet bij deze ene dag. Een 20-tal werkzoekenden hebben op hun DUOdagbedrijf de kans gekregen om een landurige stage te lopen. Zij kunnen zo hun competenties en vaardigheden verder aanscherpen.
Voor 16 werkzoekenden is de DUOdag een ‘schot in de roos’: zij hebben dankzij de DUOdag een betaalde job. Ze gingen aan de slag bij Makro, Ikea, Poco Loco, Makkie, Sportsdirect, Waterwegen Zeekanaal, Wibra, Zeeman, ISS, Presentation Samples, Mariposa, JL concept, GTB, ISS, Colruyt, …en waarschijnlijk zullen er nog wel enkele bedrijven volgen.

18 maart 2013 De DUOdag-teller...

Dit jaar overschrijden we de kaap van 500 deelnemers en tellen we 422 deelnemende bedrijven en organisaties verspreid over heel Vlaanderen en Brussel.

18 maart 2013 Volg donderdag DUOdag op Facebook.

Naast de website (www.DUOdag.be) vind je ook de laatste nieuwtjes op www.facebook.com/duodag. Vergeet donderdag niet regelmatig een kijkje te nemen op onze Facebookpagina. We posten er voortdurend DUOdagverhalen van overal te lande.

18 maart 2013 Na de DUOdag. Zin in meer?

Ieder jaar zijn er heel wat werkzoekenden die hun ene dag stage verlengd zien met een langdurigere stage of (G)IBO via een GOB. De GOB’s (centra voor Opleiding, Begeleiding en Bemiddeling van personen met een arbeidshandicap) zijn samen met hun federatie FeGOB enthousiaste partner van GTB voor DUOdag. De GOB’s organiseren het hele jaar door stages op de werkvloer. Uw onderneming kan een van die bedrijven zijn!

Naast de 500 DUOdag-deelnemers zijn er tijdens deze maand nog een 500-tal mensen aan de slag tijdens een stage op de werkvloer via een GOB. Als werkgever krijgt u tijdens zo een stage op de werkvloer de kans om een potentiële werknemer gedurende een langere periode in de praktijk te leren kennen. Laat u overtuigen door zijn of haar mogelijkheden! Een jobcoach van een GOB zorgt voor de juiste ondersteuning. Bovendien biedt uw werkvloer de ideale gelegenheid aan werkzoekenden om ervaring op te doen.

Hebt u een vacature? Dan is een begeleide stage dé ideale manier om uw werknemer en zijn mogelijkheden te leren kennen. De jobcoach van het GOB kan aanpassingen voorstellen rond de inhoud of de omstandigheden van de job, de samenwerking met de collega's bekijken, subsidies voor tewerkstelling voorstellen, een GIBO (Gespecialiseerde Individuele Beroeps Opleiding) organiseren, ... Kortom alles wat nodig is om een werknemer in de best mogelijke omstandigheden te laten starten.

Ook nadat de werknemer in uw onderneming is gestart, kan u nog bij een GOB terecht voor verdere begeleiding of informatie.

Interesse? Op www.fegob.be vindt u de contactgegevens van een GOB in uw buurt. Er zijn talloze mogelijkheden. Zij beantwoorden graag al uw vragen.

18 maart 2013 Een job in de scheepvaart lijkt wel aan te spreken.
Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen schreef zich op de valreep in voor een aantal heel specifieke functies zoals scheepswerktuigkundige, verkeersleider en matroos. Deze functies zijn niet lang blijven openstaan. Op nauwelijks enkele dagen waren ze allemaal ingevuld. We zijn alvast benieuwd naar het verloop van deze dag in de Antwerpse haven.
18 maart 2013 Onze eerste DUOdagger is vanmorgen van start gegaan
Niet alle bedrijven kunnen een stagiair ontvangen op de eigenlijke DUOdag. Er zijn een aantal bedrijven die omwille van organisatorische redenen een deelname uitstellen naar april. Eén bedrijf vervroegde zijn deelname. Deze nacht ging Leroy aan de slag bij Bakkerij Steurs in Geel. Han, trajectbegeleidster bij GTB kon niet aan de verleiding weerstaan om al voor dag en dauw een kijkje te nemen hoe het er aan toe gaat in de bakkerij. We zijn alvast benieuwd naar haar impressies op Facebook.
18 maart 2013 Jobkanaalprijzen voor Diversiteit 2013 uitgereikt

Het uitdragen van een positief diversiteitsbeleid staat centraal in de werking van Jobkanaal. Jobkanaal reikte op 14 maart 2013 voor de zesde maal de Jobkanaalprijzen voor diversiteit uit. Met deze prijzen worden bedrijven in de picture gezet die op een innovatieve wijze werk maken van diversiteit in hun personeelsbeleid.

De laureaten voor deze editie zijn: Dillen Bouwteam uit Balen www.dillen.be) in de categorie bedrijven tot 50 werknemers; Spring Global Mail in Mechelen (www.springglobalmail.com) in de categorie bedrijven met 50+ werknemers en Psychiatrisch Ziekenhuis Heilige Familie uit Kortrijk (www.pzhfamilie.be) in de categorie bedrijven uit de Social Profit.

IGO uit Leuven (www.igo.be) kreeg een eervolle vermelding van de jury.

Lees meer op http://www.jobkanaal.be/nieuws/p/detail/jobkanaalprijzen-voor-diversiteit-2013-uitgereikt
07 maart 2013 DUOdag-teller

Tijdens de 3de editie (2012) schreven zich ruim 300 bedrijven in, goed voor meer dan 400 DUO’s.

Voor de 4de ° editie op 21 maart zijn er nu al meer dan 400 bedrijven ingeschreven. We zijn intussen goed op weg om 500 DUO’s te vormen.

Wat gaat dit geven voor de 5de editie in 2014… ?

Een ding staat vast: DUOdag zit duidelijk in de lift!

Bedrijven waarvoor we géén DUO’tje vonden voor hun openstaande jobs, worden hiervan spoedig geïnformeerd door de provinciale projectmedewerker.

07 maart 2013 Een impressie over een kennismakingsbezoek…

Tot op van vandaag hebben al heel wat bedrijven kennis kunnen maken met hun DUOdag-medewerker. Ook bij vormingsorganisatie Impuls vzw vond zo een kennismakingsbezoek plaats.

Op de website van Impuls VZW Aarschot staat te lezen: “We inspireren jou, je team of je organisatie. Met Impuls slaag je erin de beste kwaliteit in je werk te realiseren. Krachtgericht werken en verbindende communicatie vormen de basis van onze trajecten en vormingsprojecten. Verbinding en betrokkenheid zijn ons handelsmerk. …” Een positieve en stimulerende visie die we bij ons bezoek ook daadwerkelijk voelen.

Inge Vandamme, administratief medewerker van Impuls, verwelkomt ons in een klein en gezellig pand in het centrum van Aarschot. De sfeer is er zeer open en je merkt dat er hard wordt gewerkt. De overladen, maar tegelijkertijd onbemande bureaus vormen hiervan het bewijs. Impuls geeft namelijk cursussen en coaching op de werkvloer zelf aan werknemers en leidinggevenden in de non-profit sector. Buiten een medewerker die instaat voor de permanentie en de administratie van Impuls vertoeven alle vormingsmedewerkers dan ook het grootste deel van de tijd buitenshuis.

Toch schrikt deze werksetting Impuls niet af om een stagiair te ontvangen tijdens de DUOdag. Op maat van het profiel, de interesses en vragen van de kandidaat werkzoekende is het Impuls-team trouwens druk in de weer om een uitdagend en leerrijk stageprogramma binnen de administratie op te stellen. Ze willen een stageplaats creëren die kansen en leermogelijkheden biedt en die de kandidaat in staat stellen om écht te proeven van wat een administratieve job binnen deze setting exact inhoudt.

En hun engagement beperkt zich niet tot één dag. Op vraag van de werkzoekende en op basis van diens mogelijkheden werkten ze een deeltijds stageprogramma van twee weken uit. Een voltijds takenpakket is niet realistisch gezien de beperkingen van de werkzoekende.

De inzet om er iets van te maken, komt hier duidelijk van twee kanten en dat op zichzelf is al een mooi voorbeeld van DUO-engagement.

07 maart 2013 DUOdag opent deuren

Met nog twee weken voor de boeg, is dit het geschikte ogenblik om een voorlopige round-up te maken met Wannes Marivoet, Vlaams projectcoördinator van DUOdag en stafmedewerker van GTB.

“Ik wil eerst en vooral mijn appreciatie betuigen aan iedereen die keihard aan de DUOdagkar trekt en duwt. Dankzij de inzet van de vele jobcoaches, trajectbegeleiders en alle andere partners hebben wij een recordaantal bedrijven en organisaties bereid gevonden om aan deze DUOdag te participeren. Deze editie wordt nog veel meer dan de voorgaande gedragen door een heel breed aantal organisaties en instellingen”, verklaart Wannes.

“We hebben stageplaatsen in heel diverse sectoren en voor heel diverse functies, wat ons bijzonder verheugt. Alles kan uiteraard nog beter. De private sector blijft in aantallen nog steeds wat achterophinken tegenover de publieke en de social profit sector. Maar, je hoort ons evenwel niet klagen. We merken duidelijk dat private sector meer en meer openstaat om kansen te geven aan personen met een beperking. De DUOdag zet hen aan om even stil te staan bij het eigen MVO-beleid. We zien dat privé-bedrijven door deze dag worden ‘getriggerd’. Als we die bedrijven dan benaderen en polsen of ze willen meewerken, krijgen we meestal een “Ja” als er geen te grote structurele belemmeringen zijn.”

Wannes is ook zeer tevreden over de bijzondere effecten die de DUOdag teweegbrengt. Een voorbeeld: “Han, een trajectbegeleidster van GTB, ging gisteren op bezoek bij een bedrijf in Malle waar een werkzoekende een dag als CAD-tekenaar en CNC-draaier mag meelopen. Het bedrijf bevindt zich op een bedrijventerrein van ca. 100 bedrijven. De bedrijfsleider gaf aan dat hij zelf de mogelijkheden van een GIBO, IBO, tewerkstellingsondersteunende maatregelen, etc. zo veel als mogelijk exploreert. Hij merkt echter dat zijn collega's hier veel minder mee bezig zijn en eigenlijk niet goed weten wat ze 'laten liggen'. De man is voorzitter van het bedrijventerrein en is dit jaar gestart met maandelijkse bijeenkomsten voor de andere bedrijfsleiders om ervaringen uit te wisselen, sprekers te vragen over verschillende thema's, ...
Han heeft zichzelf dan alvast uitgenodigd naar zo een event en gaat vandaag die bedrijfsleider bezoeken om te zien hoe wij als GTB, samen met onze partners over het thema ‘Werken met personen met een beperking’ een avond kunnen invullen. Er zijn een aantal grote bedrijven op dat terrein gevestigd. Als wij zo een ingang vinden om de thematiek van onze doelgroep en de mogelijkheden voor bedrijven bekender kunnen maken, dan hebben we een belangrijke stap gezet”, zegt Wannes.

“We hebben dit jaar ook een aantal specialekes”, weet Wannes. “Zo houden ze in de provincie Antwerpen voor een werkzoekende een DUOnacht in plaats van een DUOdag. De man gaat er namelijk meewerken in een bakkerij. Hij is alvast zeer enthousiast.

DUOdag wordt een Belgisch gegeven. In de vorige nieuwsbrief kondigden we aan dat Wallonië dit jaar ook een DUOdag organiseert, namelijk op 30 mei. Nieuw dit jaar is bovendien dat we van verschillende federale kabinetten de vraag kregen om deel te nemen aan de dag en een stagiair te mogen ontvangen. Op FOD Kanselarij van de Eerste Minister zal er iemand een dag meewerken. Zo kan er ook iemand een dag mee aan de slag op het kabinet van Hendrik Bogaert, Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en modernisering van openbare diensten. Het kabinet van Philippe Courard, Staatssecretaris voor Sociale Zaken, Gezinnen en Personen met een handicap en Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, toont in ieder geval ook veel interesse voor het initiatief omdat dit past in hun beleid om meer personen met een handiacp aan het werk te krijgen.

Een laatste bijzonder verhaal, is dat van twee werkzoekenden die zelf hun DUOdag regelden. Een man uit Balen is gewoon zelf naar een klein aannemersbedrijf gegaan, heeft er de DUOdag uitgelegd en de werkgever overtuigd om deel te nemen. De trajectbegeleider deed de nodige administratie. Een vrouw uit Hoogstraten stapte eveneens zelf naar een deurenbedrijf waar ze de zaakvoerder informeerde over de DUOdag en zo een stageplaats wist te bemachtigen.”

Wannes Marivoet geeft nog mee dat de laatste matchings tussen werkzoekenden en bedrijven zoveel als mogelijk deze week worden afgerond, evenals de bezoeken met de stagiairs aan de verschillende werkplekken. “En dan kunnen we alleen maar aftellen naar de DUOdag zelf. Die 21ste maart gaan we dan met een pak collega’s de baan op en staan we de pers te woord. Zowel op onze website als op de Facebookpagina brengen we dan verslag uit van onze ervaringen tijdens de vele bedrijfsbezoeken. En hopelijk vind je ons dan ’s avonds terug op een terrasje in de ondergaande lentezon. Blij dat het goed gelopen is…”, lacht Wannes.

26 februari 2013 De DUOdag-teller...

Meer dan 350 bedrijven of organisaties hebben zich tot op vandaag ingeschreven voor de DUOdag. Voor 281 werkzoekenden is er reeds een match gemaakt. De kennismakingsbezoeken van de werkzoekenden aan de bedrijven en organisaties zijn intussen gestart.

26 februari 2013 DUOdag op Facebook

Naast de informatie op www.DUOdag.be vind je ons ook terug op Facebook. Breng ons een bezoek op Facebook en vergeet niet onze pagina te ‘liken’.

26 februari 2013 “We willen meer personen met een arbeidshandicap in de omkadering”

G4S

Groep INTRO maakt de jongste tijd extra werk om mensen met een arbeidsbeperking aan te trekken. Tijdens de DUOdag 2012 liet de organisatie op een laagdrempelige manier werkzoekenden met een beperking kennismaken met de eigen diverse werking. Groep INTRO was een van de 370 ondernemingen in Vlaanderen waar een persoon met een beperking een dag stage liep.

Groep INTRO is een organisatie voor vorming, leerplicht onderwijs, opleiding, trajectbegeleiding, werkervaring en sociale economie. De groep nam in de vijf Vlaamse provincies en in Brussel deel aan de DUOdag. In Oost-Vlaanderen was Cis Vandael verantwoordelijk voor het goede verloop van de DUOdag: “We leveren inspanningen om de organisatie diverser te maken. In 2010 zijn we gestart met de uitvoering van een diversiteitsplan. Het doel is om binnen het omkaderingspersoneel meer personen met een fysieke beperking en personen uit etnisch culturele minderheden aan te trekken. Ons doelpubliek is zeer divers en het is een meerwaarde om die zelfde diversiteit weerspiegeld te zien binnen onze educatieve ploeg. "

Groep INTRO vond het belangrijk om rekening te houden met de voorkeuren van de stagiairs, vertelt Vandael: “We hebben een zeer gevarieerde werking. Tijdens de DUOdag lieten we stagiairs kennis maken met verschillende van onze activiteiten zodat ze zich een beeld kunnen vormen van wat een job bij ons inhoudt. De stagiaire die in Oost-Vlaanderen meeliep, was hooggeschoold en had aangegeven dat ze interesse had om rond taalondersteuning te werken.”

De stagiaire kreeg de kans om in twee projecten mee te draaien. In de voormiddag nam ze deel aan een atelierwerking waar cliënten opdrachten krijgen die ze in groep tot een goed einde moeten brengen. Samen met de begeleider observeerde ze de verschillende groepjes. Nadien participeerde ze aan de groepsevaluatie. In de namiddag kon ze samen met een taalcoach anderstalige cursisten opvolgen tijdens een opleiding voor centrale verwarming in het volwassenenonderwijs.

Voor de medewerkers van Groep INTRO werd het een bijzonder positieve ervaring, aldus Vandael: “De dag is echt voorbijgevlogen. De stagiaire kwam erg gemotiveerd over. Eigenlijk is een dag wel erg kort. Voor ons mocht het langer duren. Bovendien geloven we dat extra aandacht voor nazorg een meerwaarde is. De DUOdag biedt Groep INTRO de mogelijkheid om kennis te maken met de expertise van de partnerorganisaties die de dag mee vorm geven. We kunnen als organisatie zeker nog bijleren van externen: mensen van buitenaf verruimen onze blik.”

26 februari 2013 Nog steeds aan het werk bij B-token na DUOdag 2011

b-token


B-token uit Retie specialiseert zich in het fabriceren van gepersonaliseerde plastic jetons die voornamelijk als consumptiemunten tijdens evenementen worden gebruikt.

Tijdens de DUOdag van 2011 maakte Ria kennis met het bedrijf. Die kennismaking viel toen zeer goed mee, ondanks haar heupproblematiek. Via een stagecontract kregen zowel Ria als Bb-token de kans om de haalbaarheid van hun samenwerking te testen. Deze stage werd ondersteund door een jobcoach van een gespecialiseerd opleidingscentrum. Nu twee jaar later blijkt Ria te zijn uitgegroeid tot een onmisbare werkkracht. Zowel de collega’s als haar werkgever zijn zeer tevreden over haar werk. Ria heeft een job als productiemedewerkster. Ze ondersteunt de andere arbeiders tijdens het productieproces. Ze is niet alleen onmisbaar, ze wordt bovendien graag gezien door iedereen op de werkvloer. 

B-token beschikt over een uitgesproken visie rond mensen met een arbeidsbeperking. Manager Nathalie Breugelmans zegt dat B-token heel bewust kansen wil geven aan mensen die het moeilijker hebben om een plaats te vinden op de arbeidsmarkt. Ze vindt het vanzelfsprekend dat deze mensen een kans krijgen op de arbeidsmarkt: "Wij ontvangen iedereen met open armen. Mensen met arbeidsbeperkingen mogen zich altijd aanmelden".
Ria is trouwens niet de enige werknemer met een arbeidsbeperking. Er werkt nog iemand die doof is. En ook die persoon draait perfect mee binnen het bedrijf.

26 februari 2013 Meer dan de moeite waard: Mensen met een arbeidshandicap in dienst bij uw bedrijf

Vlaanderen telt bijna een half miljoen mensen met een arbeidshandicap: personen die omwille van een lichte of zware, fysieke of geestelijke beperking moeilijk tot onmogelijk in staat zijn werk te vinden en/of te houden. Een groot deel van hen is laaggeschoold, wat het vinden van werk extra bemoeilijkt. Dat een handicap of chronische ziekte een professionele activiteit niet hoeft uit te sluiten, bewijzen de 140.000 werkenden met een arbeidshandicap. De arbeidsdeelname van personen met een arbeidshandicap ligt met 38,6% in 2011 nog behoorlijk achter op de vooropgestelde doelstelling van 43% in 2020.

Om meer mensen met een arbeidshandicap aan het werk te krijgen, heeft de Vlaamse overheid verschillende tewerkstellingsmaatregelen ontwikkeld voor werkgevers die een persoon met een beperking in dienst wensen te nemen, of die hen op de werkvloer een gespecialiseerde individuele beroepsopleiding laten volgen. Deze maatregelen moeten er voor zorgen dat de werkgever geen drempels ervaart bij het aanwerven van een persoon met een arbeidshandicap. Ofschoon de maatregelen reeds sinds oktober 2008 van kracht zijn, blijken ze nog zeer weinig gekend te zijn door werkgevers. Hieronder gaan we kort in op de verschillende maatregelen:

Loonsubsidie

Werkgevers die een persoon met een arbeidshandicap (willen) tewerkstellen, kunnen via VDAB gedurende vijf jaar een ondersteuningspremie (VOP) ontvangen. Die tegemoetkoming compenseert grotendeels de eventuele extra ondersteuning, de aanpassing in het takenpakket, het rendementsverlies door een trager tempo van de werknemer ,… De premie bedraagt in het eerste jaar 40% van de loonkost, daarna 30% en vervolgens voor het derde tot en met het vijfde jaar 20% (begrensd tot het dubbele van het gemiddeld gewaarborgd minimummaandinkomen). Na die 5 jaar kan eventueel een verlenging van nog eens 5 jaar aangevraagd worden. De VOP kan gecombineerd worden met andere tewerkstellingsmaatregelen (vb. Activa).

Aanpassingen van de arbeidsomgeving

Naast de VOP kan de werkgever rekenen op een tegemoetkoming in de kosten die hij maakt voor aanpassingen aan de arbeidspost (aankoop en installatie), zoals aangepast sanitair of een traplift. De tegemoetkoming dekt de werkelijke kosten van de aanpassing van de werkplek, met name het verschil in kosten dat nodig is voor de inrichting van een werkplek voor een valide persoon in vergelijking met aanpassingen die vereist zijn voor personen met een arbeidshandicap. De werkgever moet evenwel aantonen dat de aanpassing niet gebruikelijk is in de beroepstak en rechtstreeks noodzakelijk is voor de uitoefening van de beroepsactiviteit. Tevens dient de werkgever de verbintenis aan te gaan om de werknemer minimaal 6 maand in dienst te houden.

Ook kan de werkgever een tegemoetkoming vragen in de kosten voor aangepast gereedschap en werkkledij, maar ook voor bijvoorbeeld software voor beeldvergroting. De werknemer kan evenwel zelf een tegemoetkoming vragen voor kosten voor arbeidsgereedschap en -kleding die hij voor de job nodig heeft. In dat geval blijven die zijn eigendom. Doven en slechthorenden kunnen een tussenkomst krijgen voor de ondersteuning in arbeidssituaties door gebarentaal, orale en schrijftolken. Ook in het geval van sollicitatiegesprekken.

Opleiding en jobcoaches

Wie een werkzoekende wil aanwerven die de kennis of ervaring mist voor de job, en hem daartoe ervaring wil laten doen op de werkvloer, kan gebruik maken van het systeem van de Gespecialiseerde Individuele Beroepsopleiding (GIBO). In dit stelsel behoudt de werkzoekende zijn uitkering. In tegenstelling tot de gewone IBO betaalt de werkgever geen productiviteitspremie. VDAB vult de rest van het gebruikelijke loon aan. De regeling kan tot maximum een jaar gelden, maar daarna moet wel automatisch een aanwerving volgen.

Ten slotte kunnen werkgevers gedurende de eerste zes maanden van aanwerving gratis een beroep doen op een jobcoach. Deze richt zich niet op technische vaardigheden, maar op de motivatie, werkattitude, omgangsvormen en communicatieve vaardigheden van de nieuwe medewerker. Tevens ondersteunt de jobcoach de werkgever bij het onthaal en de opvang van de werknemer, bevordert hij het diversiteitsdenken in het bedrijf en fungeert hij als een neutraal aanspreekpunt en een vertrouwenspersoon.

Niet alleen voor de centen…

Verwacht wordt dat de arbeidsmarkt de komende jaren krapper zal worden vanwege de vergrijzing en ontgroening. Werkgevers zullen steeds meer genoodzaakt zijn om het arbeidspotentieel aan de ‘onderkant van de arbeidsmarkt’ te benutten. Om gebruik te kunnen maken van dit arbeidspotentieel zullen bedrijven echter aanpassingen moeten doorvoeren in hun bedrijfsvoering. Traditionele organisaties zijn vrijwel altijd exclusief ingericht: bestaande functies zijn ontworpen voor gezonde werknemers met een adequate opleiding en werkervaring. Een effectieve inschakeling van werknemers met beperkingen veronderstelt daarentegen een nieuw type organisatie, de inclusieve organisatie. Dergelijke organisatie gaat uit van functies die aansluiten bij het arbeidspotentieel van alle werknemers, dus ook van werknemers met een arbeidshandicap. Een inclusieve organisatie biedt ook werknemers met een beperking passende mogelijkheden om bij te dragen aan de producten of diensten van het bedrijf. Bijvoorbeeld door werkprocessen te analyseren en taken opnieuw te rangschikken zodat er een nieuwe functie ontstaat die perfect in te vullen is door een persoon met een arbeidshandicap (jobcarving). Deze aanpassingen stellen evenwel beduidend hogere eisen aan de organisatie dan tot dusver gebruikelijk is. Echter, gezien de demografische ontwikkelingen zal organisatievernieuwing gericht op meer inclusiviteit voor de meeste bedrijven geen vrijblijvende keuze meer zijn.

Meer weten?

Voor meer informatie of vragen kun je terecht op info@duodag.be.

Uit maandblad Ondernemers, VOKA - februari 2013

 

 

22 februari 2013 DUOdag teller
Meer dan 300 bedrijven of organisaties hebben zich tot op vandaag ingeschreven voor de DUOdag. Voor ruim 200 werkzoekenden is er reeds een match gemaakt met een bedrijf of organisatie.
01 februari 2013 Van stagedag tot vaste kracht: Amélie versierde tijdens de DUOdag een job als ergotherapeute

“Via de DUOdag overtuigde Amélie ons dat een persoon met een beperking, in dit geval een hoorstoornis, perfect haar job als ergotherapeute kan uitoefenen. Ze kwam bovendien zo gemotiveerd over, dat we onmiddellijk aan haar dachten toen we even later een vacature hadden.” Aan het woord is Patrick Vallé, directeur van woon- en zorgcentrum Sint-Anna in Eernegem. Sint-Anna was op 22 maart 2012 een van de 369 ondernemingen die een persoon met een arbeidshandicap over de vloer kregen in het kader van de DUOdag.

De DUOdag is een initiatief dat de tewerkstelling van personen met een arbeidshandicap wil bevorderen. Wzc Sint-Anna maakte via de DUOdag kennis met Amélie, een ergotherapeute van opleiding. Op dat moment zat Amélie in begeleiding bij Jobcentrum, een dienst voor gespecialiseerde opleiding, begeleiding en bemiddeling in West-Vlaanderen.

“Vóór de DUOdag hadden we al eens samengezeten met Amélie om de verwachtingen en de mogelijkheden af te stemmen”, aldus Patrick Vallé. “Toen bleek al haar enthousiasme. Thuis heeft ze een spel voorbereid om zo van de DUOdag een succes te maken. Op de dag zelf heeft ze meegelopen met een van onze ergotherapeuten, maar het spel dat ze thuis had voorbereid heeft ze zelfstandig tot een goed einde gebracht. Het contact met de ouderen verliep daarbij heel goed.”

Sint-Anna was dankzij de DUOdag overtuigd van de capaciteiten en motivatie van Amélie. De organisatie wilde dan ook graag met haar verdergaan. Patrick Vallé vertelt: “In april hadden we een vacature voor ergotherapeut. Dankzij onze positieve ervaring tijdens de DUOdag, dachten we meteen aan Amélie. Waarom zouden we het niet met haar proberen? We begonnen eerst met een langere stage. Tijdens deze stageperiode zagen we hoe Amélie de bewoners kan boeien en hoe ze alle taken met veel enthousiasme uitvoert.” Amélie kreeg in juni een vast contract aangeboden om in wzc Sint-Anna aan de slag te gaan als een volwaardige ergotherapeute. Ze begeleidt in de organisatie een eigen leefgroep. Ze doet dit volledig zelfstandig.

Iedereen is enthousiast: “De samenwerking met de collega’s verloopt vlot. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Ook de bewoners zijn erg tevreden. Ondanks haar beperking slaagt Amélie erin om via oogcontact en gebarentaal vlotte persoonlijke contacten te leggen met dementerende bejaarden. Ze is daarbij heel gefocust. Het houden van oogcontact is voor haar essentieel. De bewoner staat centraal en krijgt alle aandacht zonder dat ze door de omgeving wordt afgeleid. Haar contacten met bewoners zijn daardoor ook erg intensief. Ze is daarin een voorbeeld voor de collega’s.” Zo merk je dat een beperking soms een échte troef kan zijn!

“Amélie wil vooruit. Ook vergaderingen vormen geen probleem. De medewerkers letten er wel extra op dat ze oogcontact houden met Amélie. Bovendien vertaalt een tolk voor haar in gebarentaal. Op die manier kan zij de gesprekken volgen en ook haar ideeën overbrengen. De tolk zal niet fysiek aanwezig zijn maar zal via een webcam de gesprekken vertalen voor Amélie. De aankoop van een webcam staat nog op de planning.” Goed om weten is dat VDAB tegemoet komt bij de aankoop van arbeidsgereedschap. WZC Sint-Anna kan ook genieten van de Vlaamse Ondersteuningspremie. Werkgevers met vragen over zo’n ondersteuningsmaatregelen kunnen hiervoor terecht bij Jobkanaal: www.jobkanaal.be.

Sint-Anna kan met grote tevredenheid terugkijken op de DUOdag. Wenst u ook vrijblijvend kennis te maken met de competenties van werkzoekenden met een arbeidshandicap? Op 21 maart 2013 gaat de DUOdag opnieuw door. Inschrijven kan alvast via www.duodag.be. Werkgevers uit de social profit kunnen zich daarnaast via de website van VIVO, sectorfonds van de social profit, ook op andere momenten kandidaat stellen om een werkzoekende met een arbeidshandicap een stageplaats of vrijwilligerswerk aan te bieden. Meer info vindt u op www.vivosocialprofit.org.

De DUOdag is een Vlaams initiatief en komt tot stand dankzij diverse organisaties die de werkgelegenheid van mensen met een arbeidsbeperking willen bevorderen. DUOdag is een organisatie van GTB (Gespecialiseerde Trajectbepaling en -Begeleiding) in samenwerking met: de GOB’s (Gespecialiseerde Opleiding, Begeleiding en Bemiddeling), Jobkanaal VOKA, Unizo en Verso, RESOC/SERR en VDAB.

© Jan Verdée – Jobkanaal
Verso
01 februari 2013  “Mensen met een beperking zijn vaak meer gemotiveerd om te werken”

ASQ Labels uit Lummen, behoort tot de top drie van etikettendrukkerijen in Belgie, produceert en bedrukt hoogwaardige zelfklevende etiketten en flexibele verpakkingen. Het bedrijf werd een kwarteeuw geleden opgericht. Tot in 2010 reageerde geen enkele persoon met een arbeidshandicap op een of andere vacature. Onder impuls van Jan Huysman, projectontwikkelaar diversiteit, schreef ASQ een diversiteitsplan. Zo kwam het bedrijf in contact met Jo Hoogmartens, jobcoach van  een gespeciliariseerd opleidingscentrum (GOB).

Zowel Jan als Jo hebben vanuit hun enthousiasme ASQ overtuigd om deel te nemen aan DUOdag zodat het bedrijf op de eigen werkvloer kon kennismaken met de mogelijkheden van personen met een arbeidsbeperking.

In 2012 liep Robert Bellens een dagje stage in het kader van DUOdag. Hij zette er toen de orders klaar en hielp bij het doorgeven van de afgewerkte goederen aan de verzending.

Dankzij deze korte en positieve ervaring besloot het bedrijf om voor een openstaande vacature van magazijnmedewerker beroep te doen op GOB De Poort. Zo kwam René Kools in dienst bij ASQ. Na een maand stage vatte René een GIBO (Gespecialiseerde Individuele Beroepsopleiding) aan. Door de nodige interne begeleiding en blijvende opvolging, en de inzet die René zelf aan de dag legde besloot ASQ om hem een contract van onbepaalde duur aan te bieden.

Voor een nieuwe vacature van machinehulp, deed ASQ opnieuw beroep op GOB De Poort. Voor het profiel van deze job kwam de ex-DUOdag stagiair Robert Bellens in aanmerking. Na een korte stageperiode is Robert intussen eveneens vast in dienst bij ASQ.

Bij ASQ zijn ze er intussen van overtuigd dat mensen met een arbeidsbeperking niet altijd de kans krijgen om zich voor te stellen aan een potentiële werkgever. Wanneer deze personen dan eindelijk deze kans aangeboden krijgen, blijkt dat hun inzet en motivatie zo zeer groot is. Zo groot zelfs dat dit hun beperking overstijgt…

Bovendien zijn de impulsen voor de werkgever ook mooi meegenomen. Je krijgt als bedrijf niet enkel een gemotiveerde werknemer maar ook een financiële compensatie om niet alleen het eventuele rendementsverlies op te vangen maar ook om intern de nodige begeleiding en opleiding te kunnen bieden.

23 oktober 2012 Wienerberger-Koramic is eerste DUOdagbedrijf 2013
Het kleidakpannenbedrijf KORAMIC nam voor de eerste keer deel aan de DUOdag in 2011. “We hielden aan onze eerste deelname zeer goede ervaringen over. Gino, een van de twee personen die toen bij ons een dagje meewerkte, is hier nadien vast aan de slag gegaan”, vertelt directeur Jean-Claude Christiaens.
“Gino was sinds februari 2011 opnieuw op zoek naar werk nadat hij een hele periode interimwerk verrichttte”, zegt zijn GTB-trajectbegeleidster Stefanie. “Hij schreef zich in voor de DUOdag maar was toen niet echt overtuigd dat deze DUOdag hem dichter bij werk zou kunnen brengen.”

Bij Wienerberger-Koramic zagen ze tijdens de DUOdag dat Gino een goede werker was. Hij mocht de week daarna op stage komen om dan eventueel vanaf september als vaste werkkracht te beginnen.

“Gino heeft na zijn week stage een interimcontract gekregen dat op 3 oktober 2011 is omgezet in een vast duurcontract. Hij is zelfs peter geworden van één van de 2 medewerkers van de DUOdag 2012,” vertelt Jean-Claude.

Gino getuigt zelf ook positief over zijn ervaring. Hij stelde vast dat Koramic zijn beloftes heeft gehouden. Hij is dan ook zeer tevreden dat hij een vast contract mocht ondertekenen. Hierdoor is hij een stuk zelfstandiger geworden en is zijn levenskwaliteit verhoogd. Dankzij zijn vaste tewerkstelling kon hij zich een bromfiets kopen waardoor hij nu ook een betere woon-werkverplaatsing heeft. “Het is ons jammer genoeg niet gelukt om aan de deelnemers van dit jaar een contract te geven, “zegt Jean-Claude, “maar één van de 2 medewerkers wordt nog vaak opgeroepen op interimbasis. Wij kunnen dus met fierheid zeggen dat de DUOdag 2012 opnieuw een succes was. We hebben ons alvast ingeschreven voor de editie 2013”.

23 oktober 2012 Schrijf je in voor 4de editie van DUOdag op 21 maart 2013
Op donderdag 21 maart 2013 kan je opnieuw kansen geven aan werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Stel je bedrijf tijdens de DUOdag open en laat een werkzoekende proeven van een nieuwe werkervaring. Die dag werkt hij of zij samen met één van jouw werknemers. Deze duobaan voor één dag betekent voor beiden een echte opportuniteit. Je werknemer en jijzelf maken kennis met de vaardigheden, inzet en mogelijkheden van werkzoekenden met een arbeidsbeperking. De werkzoekende krijgt de kans om zijn talenten te tonen en kan zijn beeld van een bepaalde job aftoetsen aan de realiteit.

Vorig jaar namen 370 bedrijven gespreid over heel Vlaanderen deel. Dit betekende dat 438 personen met een arbeidsbeperking die dag een duo vormden met een medewerker van een bedrijf of instelling. We hopen van de editie 2013 minimaal een zelfde succesverhaal te maken.

Het algemene concept blijft dit jaar hetzelfde. Op basis van de evaluatie van de vorige DUOdag hebben we enkele kleine aanpassingen gedaan om de deelname nog te vergemakkelijken:

 • Elk bedrijf dat interesse heeft, kan inschrijven.
 • Inschrijven gebeurt volledig online via www.duodag.be . Ga naar het menu ‘deelnemen’ en vul het deelnameformulier in.
  We hebben de registratie eenvoudig, overzichtelijk en administratieluw gehouden.
 • Wanneer je op het einde van het registratieformulier het vakje ‘voor akkoord’ aanvinkt, verschijnt de naam van je bedrijf automatisch op de website www.duodag.be onder de lijst van de deelnemende bedrijven.
 • Bij inschrijving krijg je een automatische mail met de informatie over het verdere verloop. Wanneer iets onduidelijk zou zijn, of indien je een vraag formuleerde, dan neemt een van onze medewerkers snel met jou contact op.
 • We houden je regelmatig op de hoogte via onze nieuwsbrief en website.
 • Ken je iemand die interesse heeft voor ons initiatief? Stuur dan zeker deze nieuwsbrief door of voeg deze persoon toe aan onze mailinglijst.
 • Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen? Schrijf je dan hier uit.
 • Wil je mee supporteren voor de DUOdag? Word fan van onze facebookpagina.
30 mei 2012 DUOdag 2013

In onze vorige nieuwsbrief konden we nog géén nieuwe datum bekend maken met het oogpunt op een Europese DUOdag. We zullen het concept verder uitrollen in Europa. In Vlaanderen en (Wallonië?) vindt de volgende editie plaats op ’21 maart 2013’

30 mei 2012 Kom jij ook naar Brasserie?

In juni vinden er in verschillende provincies toneelvoorstellingen plaats in het kader van 15 jaar GTB. Een ideaal netwerkmoment om elkaar beter te leren kennen. Nog niet ingeschreven? Surf dan snel naar link. De eerste voorstelling wordt opgevoerd op 6 juni 2012 in Vilvoorde (CC Bolwerk) en doet nadien alle Vlaamse provincies aan.

30 mei 2012 Wat we zeker meenemen naar 2013...

Tijdens deze editie zijn we meer vertrokken vanuit de profielen van de werkzoekende om een geschikte DUOdagplaats te vinden. Een concept dat zijn vruchten heeft afgeworpen en we naar de toekomst toe zeker willen behouden. Anderzijds geven bedrijven aan dat ze de volgende editie graag opnieuw willen deelnemen of een collega bedrijf willen stimuleren om volgend jaar ook in te schrijven. In 2013 zullen beide opties mogelijk zijn.

De website als platform en communicatie via digitale nieuwsbrieven werd positief onthaald en zal verder worden uitgebouwd.

Het draaiboek en de online-managementtool voor dienstverleners zijn goede instrumenten die we verder zullen verfijnen.

30 mei 2012 DUOdag 2012, gewikt en gewogen

‘Wat zijn de resultaten van de DUOdag?’, is een vraag die we de afgelopen weken dikwijls te horen kregen. Afgelopen vrijdag hebben we alles eens op een rijtje gezet op basis van de resultaten van de tevredenheidsmeting bij de werkgevers en de reacties bij klanten en netwerkpartners in de verschillende provincies.

Ook al is de DUOdag vooral een sensibiliseringsactie (proeven van werkvloeren, misvattingen wegwerken, elkaars diensten beter leren kennen …) toch zijn er ieder jaar bedrijven en organisaties die onmiddellijk verder engagement opnemen met hun DUOdagkandidaat. Een 8-tal bedrijven of organisaties gingen dankzij de DUOdag over tot een vaste tewerkstelling. Eén bedrijf bood de werkzoekende een interimcontract aan. Op een ander deelnemend bedrijf kreeg de DUOdag’er een seizoenscontract. Vier bedrijven hebben de DUOdagkandidaat opgenomen in de werfreserve. Daarnaast is de DUOdag voor een 10-tal mensen verlengd met een langdurige stage of een individuele beroepsopleiding.

Op basis van de tevredenheidsmeting van de werkgevers (161 ingevulde vragenlijsten) kunnen we besluiten dat de werkgevers tevreden waren over het initiatief, de aanpak en de informatie die ze kregen. Ze gaven een gemiddelde score van 8,3. De kennis over de dienstverlening die er bestaat om personen met een arbeidsbeperking aan te werven scoort iets lager met een 7,5. Het is belangrijk dat we hier als dienstverleners oog blijven voor hebben. De DUOdag is een initiatief dat hier een steentje kan toe bijdragen.

29 maart 2012 DUOdag 2013 gaat door op …

De datum van de volgende DUOdag kunnen we nog niet bekend maken. In April trekken we naar Ierland om te kijken of er mogelijkheden zijn voor een Europese DUOdag. Want niet alleen in Vlaanderen, maar ook in Noord-Ierland, Zweden en Wales slaat het concept van de DUOdag aan. Ook in eigen land toonden onze Waalse collega’s een grote interesse om volgend jaar mee te doen.

We houden jullie zeker tijdig op de hoogte !

29 maart 2012 DUOdag gezien?

Naast een doedag is DUOdag ook een sensibiliseringscampagne. Doel is het thema ‘Tewerkstelling van personen met een arbeidshandicap’ zoveel mogelijk in de kijker te plaatsen. Het nieuws van de dag bepaalt natuurlijk of een interessant persbericht door redactiemanagers, journalisten,… wordt opgepikt. Desalniettemin zijn we zeer tevreden met de gekregen persaandacht. Een overzicht vind je terug onder de rubriek nieuws op onze website.

Tijdens de dag zelf maakten de laatstejaarsstudenten journalistiek van de Plantijn Hogeschool Antwerpen zelf nieuws. Hun artikels werden gesmaakt! Heb jij de artikels nog niet gelezen? Neem dan zeker een kijkje op onze Facebookpagina.
29 maart 2012 Op naar de DUOdag 2013

De DUOdag gaat verder dan één dag alleen; het draait om sensibilisering, het sturen van een signaal naar de maatschappij. Na het succes van voorbije jaren blikt GTB ook dit jaar tevreden terug op de editie 2012. “Maar liefst 438 werknemers en 369 bedrijven stelden zich dit jaar kandidaat voor de DUOdag. Hiermee herhalen we het succes van vorig jaar. Door de nieuwe aanpak heerste er begin maart wel wat paniek om deze cijfers te halen”, vertelt Wannes Marivoet, Stafmedewerker GTB en projectverantwoordelijke DUOdag.  De nieuwe aanpak wierp echter zijn vruchten af: “Vorige jaren prospecteerden we eerst bedrijven om daarna matches te zoeken. In de praktijk is het echter niet gemakkelijk om de profielen te vinden die bedrijven voorstellen. Daarom kozen we er dit jaar voor om het proces ook te starten bij de werknemers zelf. Want, beide partijen zijn even waardevol voor de DUOdag”, aldus Marivoet.

Hoewel er vanuit verschillende hoeken vraag is naar een DUOweek, zal er volgens Marivoet in de toekomst niet meteen sprake zijn van een DUOweek. “Een DUOweek zou enorm veel engagement vragen, zowel van de werkgever als de werknemer. Het is waar dat je op één dag niet alles kan zien en leren op een werkvloer. Maar als het echt klikt tussen een bedrijf en een werknemer, zijn langdurige stages achteraf altijd een optie. Bovendien blijft de drempel voor beide partijen lager door het op één dag te houden,”, legt de GTB stafmedewerker uit.

Eén week na datum kregen 2 werknemers een contract aangeboden en zijn er acht afspraken gemaakt voor een verlengde stage. Bij GTB zijn ze zeer tevreden, maar het is nog maar een pril begin. Ze verwachten dat er de komende weken nog heel wat positieve berichten zullen binnenstromen. Ook de eerste reacties van de werkgevers zijn binnen. “Momenteel hebben 141 bedrijven gereageerd op de evaluatie die we hen tijdens de DUOdag hebben gemaild. De reacties zijn over het algemeen zeer positief. Gemiddeld geven de bedrijven een score van 8,1/10 – een zeer mooi resultaat. Verschillende bedrijven geven wel aan dat ze voor de DUOdag niet bekend waren met onze dienstverlening.  Een reden temeer dus om in de toekomst nog meer DUOdagen te organiseren.”

De DUOdag 2012 zit er weer op. Bloed, zweet en tranen resulteerden in een enorm mooie dag. Graag bedanken wij de partners, de bedrijven en de medewerkers in de verschillende provincies. Zonder hen zou DUOdag DUOdag niet zijn. Tot volgend jaar!

 

Charlotte Heyninck

26 maart 2012 Interview op Ring TV
Volg de link
23 maart 2012 Interview op Focus tv
Volg de link
22 maart 2012 Eerste evaluaties van werkgevers zijn positief
Op dit ogenblik ontvingen we al 63 evaluaties van werkgevers uit heel Vlaanderen. We gaan met deze info aan de slag gaan om het DUOdag-concept nog te verbeteren.

We roepen alle deelnemende bedrijven op om hun online evaluaties door te spelen.
We zijn alvast verheugd over de vele positieve reacties, maar ook de kritische noten kunnen we best smaken. Samen kunnen we de editie 2013 zo nog beter maken.

Bedankt alvast aan alle bedrijven en organisaties, medewerkers, klanten en sympathisanten voor deze fijne DUOdag.
22 maart 2012 Wim + schoonmaak, ideale match?

Het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst was er tijdens de vorige DUOdag niet bij, en dat wil het met deze editie ruimschoots inhalen. “Als grote werkgever hebben wij besloten deel te nemen aan dit zinvolle evenement. We hebben ook een pak meer opleidingsmogelijkheden tegenover vorig jaar”, legt Tine Callebaut, HR manager uit. “Het is trouwens niet evident om mensen vertrouwd te maken met de werking van het ziekenhuis. We moeten immers werken volgens strikte regels en daarom is de foutenmarge heel klein”, klinkt het.

Het ziekenhuis heeft een aantal personen met een arbeidsbeperking in dienst. “We merken vaak dat mensen die hier al tientallen jaren werken plots geconfronteerd worden met fysieke problemen. We vangen die zo goed mogelijk op en werken daarom samen met partners zoals GTB.

Wim die kampt met uiterst gevoelige darmen, loopt vandaag mee met de schoonmaakploeg van de kinderafdeling. “Ik had nooit verwacht dat poetsen zo arbeidsintensief kon zijn.”, lacht hij. Dat bevestigt ook Nadine Van der Straeten, die de kinderafdeling als de binnenkant van haar broekzak kent: “ Elke week geven wij de kamers een heel grondige poetsbeurt. Je mag geen enkel hoekje over het hoofd zien.”
22 maart 2012 De ene DUOdag is de andere niet

In Lubbeek, op de baan van Diest naar Leuven, ligt Plastiek Van Wauwe: een importeur en handelaar van kunststofmaterialen voor bouw, industrie en particulieren. Vandaag doen zij voor de eerste keer mee aan de DUOdag. “Het is jammer dat het zo rustig is in het magazijn en in de winkel, maar we houden Bart zo goed mogelijk aan het werk”, vertelt Tim, de magazijnverantwoordelijke van het bedrijf. Bart is vandaag dankzij GTB bij Plastiek Van Wauwe terechtgekomen om er een dagje mee te draaien als magazijnmedewerker. “Ik heb vorig jaar al wat ervaring opgedaan als order picker in een ander bedrijf. Ik doe dat heel graag, maar door mijn kapotte knieën kan ik moeilijk fulltime werken. Ik moet van tijd tot stond even rusten omdat ik mezelf anders overbelast”, vertelt Bart. Eerlijk en enthousiast als hij is, meldt hij daarna ook dat hij het liefst vier dagen op vijf wil werken, met een rustdag op woensdag.

Ook voor Bart is het de eerste keer dat hij meedoet met de DUOdag. “Er was wat misgelopen met de communicatie waardoor ik niet wist om hoe laat ik hier vandaag moest beginnen. Ik ben gisteren dan maar eens binnengesprongen en een kijkje komen nemen”, lacht hij guitig. Aan ondernemingsvermogen ontbreekt het Bart duidelijk niet. Iets wat zeker geapprecieerd wordt bij Plastiek Van Wauwe. “Bart is zeker en vast een goede werker maar we hebben recent een jongen aangenomen op lange termijn; Tom. Dat bemoeilijkt eventuele toekomstplannen met Bart. Anders had hij zeker een plaats kunnen krijgen bij ons”, besluit Jeroen, de personeelsverantwoordelijke van het bedrijf.

Het kan niet altijd rozengeur en maneschijn zijn. Een permanente match tussen Plastiek Van Wauwe en Bart zit er helaas niet in. Toch zijn beide partijen tevreden over de DUOdag 2012. “De DUOdag is een mooi initiatief omdat werkgevers zo hun potentiële werknemers kunnen inschatten”, stelt Jeroen. Ook Bart laat zich niet ontmoedigen; “Het zonnetje schijnt en ik mag heel de tijd buiten werken; mij hoor je niet klagen.”
22 maart 2012 Gerrit verpakt en ontpakt bij Group De Keyzer in Menen

Group De Keyzer in Menen heeft al wat ervaring met mensen met een arbeidsbeperking. Het bedrijf vindt het erg belangrijk om iedereen een kans te geven om bij hen te werken. “We hebben momenteel één iemand met een arbeidsbeperking in dienst. Het is echter de eerste keer dat we deelnemen aan de DUOdag”, vertelt Luc Mol, personeelsverantwoordelijke bij Group De Keyzer. “Mensen met een beperking zijn vaak erg gemotiveerd zijn om te werken, net als Gerrit. Gerrit had eerder al eens bij ons gesolliciteerd, maar toen kwam hij jammer genoeg niet in aanmerking voor de job. Vandaag heeft hij de kans om ons bedrijf toch eens van dichtbij te bekijken. Hopelijk bevalt het hem hier. Wij zijn alvast bereid om ook volgend jaar deel te nemen aan de DUOdag. ”

Gerrit is twintig jaar en omdat hij laaggeschoold is, valt het hem moeilijk om een job te vinden. “Ik mag hier vandaag afgewerkte producten verpakken en stukken die op stock liggen uitpakken. Bjorn, mijn begeleider, legt alles zeer goed uit en de mensen zijn heel vriendelijk. Ik zal er alles aan doen om een job te krijgen bij Group De Keyzer en als dat niet lukt, zal ik zeker in soortgelijke bedrijven gaan solliciteren. Werken in een fabriek ligt me wel”, legt Gerrit ons met veel plezier uit. “Tijdens mijn stage heb ik een tijdje in een schrijnwerkerij gewerkt. Men heeft me daar alles één keer uitgelegd, maar daarna werd ik gewoon voor de leeuwen gegooid. Dat was erg moeilijk voor mij. Hier bij Group De Keyser leggen ze me alles duidelijk uit en kan ik steeds bij iemand terecht als iets niet duidelijk is. Zonder GTB had ik waarschijnlijk nooit een dag bij dit bedrijf kunnen meedraaien. ”
Hopelijk is Group De Keyzer zo onder de indruk van Gerrits werk, dat het niet bij deze ene dag blijft.
22 maart 2012 Volgend jaar een DUOweek?

Ken Van Asch werkt bij Kuismasters en vandaag staat Vedat aan zijn zijde. Vedat doet mee aan de DUOdag als schoonmaakpersoneel onder begeleiding van een jobcoach bij GOB De Poort.

“Hij raadde me deze dag aan”, zegt Vedat. “Ik vind het een heel interessant project. Maar als ik écht zou mogen kiezen, werd ik manager. Zo een die veel naar het buitenland gaat, met massa’s internationale contacten en opdrachten.” Vedat vindt dat de DUOdag best een DUOweek zou mogen worden. “Dan leer je pas écht bij en word je écht ondergedompeld in de job.”
22 maart 2012 De omgeving hier spreekt me erg aan

Evy Belmans, logistiek medewerker bij Woon –en Zorgcentrum Salvator, neemt vandaag Lydia onder de arm. Door Lydia’s fibromyalgie heeft ze hevige pijn aan haar spieren, waardoor het niet gemakkelijk is om zwaar werk te verrichten.

Lydia voelt zich in haar nopjes bij Salvator. “De job boeit me enorm”, zegt ze. Ze neemt deel aan deze DUOdag omdat ze benieuwd was wat een logistiek medewerker bij een zorgcentrum nu juist doet. “En de omgeving hier spreekt me erg aan. Het is ook echt iets voor mij, ik ben heel sociaal en hou van gezelschap.” Andere kwaliteiten van Lydia zijn haar goedgemutstheid en haar inlevingsvermogen.

Vanmorgen deden Lydia en Evy al het nodige om de dag goed te beginnen: het ontbijt klaarzetten, de inwoners uit bed helpen en de post uitdelen.
Evy is heelt tevreden over Lydia. “Ze doet het echt heel goed. Ik vind de DUOdag ook echt een belangrijk initiatief. Alle mensen hebben recht op een job. Ik heb zelf ook een beperking, ik lijd aan Spina Bifida. Ik begrijp dus heel goed het nut van deze dag.”
22 maart 2012 DUOdag bakt broodjes bij Délifrance

Délifrance, de plaats waar de zoete geur van versgebakken koffiekoeken en verse koffie je tegemoet groeten. Wanneer we bij de broodjeszaak in het Centraal Station van Antwerpen aankomen, zit de DUOdag er al voor de helft op. De uitbaters kijken tevreden terug op de samenwerking. “Autogrill, het moederbedrijf van Délifrance, probeert rekening te houden met mensen met een arbeidsbeperking. We staan er altijd voor open”, laat Manager Luc Bruijne verstaan. “We hebben vestigingen genoeg waar we al mensen met beperkingen hebben tewerkgesteld. We zoeken steeds een gepaste job voor hen.”

Veronique is druk in de weer in de keuken van de broodjeszaak. Al lachend gaat ze om met haar collega’s. Veronique is vandaag de DUOdag-gezant bij Délifrance. Véronique was vijf jaar geleden betrokken bij een verkeersongeluk. “Ik verbrijzelde mijn volledige linkerenkel. Dat is dus een steunpunt dat volledig wegvalt. Ik heb twee jaar revalidatie ondergaan, maar de hinder blijft altijd.” De collega’s van Véronique zijn meer dan enthousiast over haar: “Ze was onmiddellijk een van ons vandaag.”

Véronique getuigt wat een strijd het soms kan zijn op de arbeidsmarkt. “Ik ben recent al een paar keer gaan solliciteren, telkens om de volgende dag te horen dat er iemand anders is aangenomen. Zo krijg ik het gevoel dat ik geen kansen krijg door mijn voet. Tegenwoordig werken ze ook allemaal met jobstudenten, waardoor je te horen krijgt dat je te oud bent.” Toch blijft Véronique actief op zoek gaan naar werk en solliciteert om de twee weken. ‘Het liefste zou ik in de voedingssector een job vinden”, besluit ze.
22 maart 2012 DUOdag geeft Kristine nieuwe uitdaging

Tekniplex in Aalst neemt vandaag voor de eerste keer deel aan de DUOdag. Het bedrijf, dat verpakkingen, aerosol buisjes en spuitbussen produceert, verwelkomt Kristine. Zij kampt met een rugletstel waardoor fysieke arbeid moeilijk is. “Omdat steeds meer bedrijven mensen met een arbeidsbeperking een kans geven, wil Tekniplex ook zijn steentje bijdragen”, vertelt personeelsmanager Geert Van Lierde. “Vandaag willen we Kristine kennis laten maken met de werking van ons bedrijf”, verklaart hij. “Het is niet de bedoeling dat Kristine na één werkdag het reilen en zeilen van het bedrijf kent. Dat proces verloopt in stappen. We laten haar vandaag meedraaien in een functie die verschillende aspecten omvat. Ze leert met machines werken, controles uitvoeren en metingen verrichten.”

Kristine heeft er in elk geval veel zin in. “Ik zat al een tijdje thuis tot GTB me dit voorstel deed. Het is interessant om het van dichtbij mee te maken. Ik kom hier vaak voorbij en vind het boeiend hoe zo’n bedrijf werkt. Ik had niet verwacht dat het takenpakket zo technisch zou zijn”, klinkt het. Afdelingshoofd Chris Verbeeck begeleidt Kristine in haar taken. “Ze doet het goed, al zijn er misschien andere functies die beter bij haar passen.
Sommige taken zijn misschien wat zwaar voor haar, maar controles en het instellen van machines doet ze vlot. Ik ben er van overtuigd dat mensen met een beperking kunnen functioneren in Tekniplex en dat tonen we hier vandaag aan.”
22 maart 2012 Jonas en Ivo versterken Carrefour-team op DUOdag

Niets dan enthousiaste reacties over de DUOdag bij Carrefour in het West-Vlaamse Sint-Eloois-Vijve. Jonas en Ivo zijn al sinds zeven uur deze morgen in de weer met rekken aanvullen, maar dat deert hen niet. “Ik ben heel blij dat GTB en Carrefour mij deze kans geven”, vertelt Jonas enthousiast. “Door mijn slechte heup kan ik geen zware dingen tillen. Daarnaast heb ik ook een aandachtsstoornis. Nadat ik afstudeerde in het Bijzonder Onderwijs had ik het erg moeilijk om werk te vinden. Telkens ik solliciteerde, kreeg ik hetzelfde te horen: ik was niet commercieel genoeg en had te weinig ervaring. Toen ben ik bij GTB terecht gekomen. Een job als rekkenvuller bij Carrefour staat mij op het lijf geschreven. Het sociaal contact en de vriendelijke mensen zijn een groot pluspunt.”
“Hij doet het enorm goed en aarzelt niet om iets te vragen. Mocht er een vacature openstaan, dan zou hij zeker in aanmerking komen. We laten hem geen al te zware dingen heffen, zoals dozen met waspoeder en houden rekening met zijn beperking”, zegt Shari van Carrefour.

Bij de cosmeticaproducten valt Ivo meteen op. Hij is er omringd door vrouwen en dat vindt hij absoluut niet erg. “Ik heb jaren in de bouw gewerkt en nu zit ik hier vrouwenproducten aan te vullen,” lacht Ivo. “Dat is uiteraard een wereld van verschil. In de bouw was ik steeds met aluminium bezig, maar de dokters kunnen niet zeggen of mijn longfibrose daar een gevolg van is. Ik ben al zeven keer onderzocht geweest, maar een duidelijke oorzaak lijkt onvindbaar. Ik heb ook een slechte rug. Nieuw werk vinden was dus niet zo simpel. Rekken vullen is een ideale job voor mij omdat het niet te zwaar werk is. Ik ben GTB enorm dankbaar voor deze kans. Ik hoop door de DUOdag vast bij Carrefour te mogen starten.”
Bij Carrefour praat iedereen vol lof over het initiatief van GTB. Hopelijk krijgen zowel Ivo als Jonas de kans om vast aan de slag te gaan.
22 maart 2012 DUOdag in hartje Hageland

In hartje Hageland vinden we het fruit- en sorteerbedrijf Vanhellemont terug. De omgeving mag dan wel groen en rustig zijn, binnen draait het bedrijf op volle toeren. Sinds 9 uur deze ochtend draait Cindy als een volwaardig lid mee in het sorteercentrum. Medezaakvoerster van het bedrijf, Jeannine Nys, is laaiend enthousiast over haar nieuwe werknemer. “De eerste kennismaking is heel fijn verlopen. Sorteerwerk is geen simpele zaak, maar Cindy pikt de dingen enorm snel op. Dat kan je niet over iedereen zeggen”, glundert Jeannine.

Het is de tweede maal dat Vanhellemont zich kandidaat heeft gesteld voor de DUOdag en ook Cindy is geen onbekende voor het bedrijf. Vorig jaar werd Cindy al een keer aan Vanhellemont gekoppeld, maar in laatste instantie ging ze er niet aan de slag.“Ik had toen net voor de DUOdag een job gevonden in de beschutte werkplaats Blankendale”, vertelt Cindy. “De jobmogelijkheden waren daar nogal beperkt dus ik ben heel blij dat ik dit jaar terug bij Vanhellemont aan de slag kan.”

Vanhellemont is een bedrijf dat diversiteit hoog in het vaandel draagt. Verschillende nationaliteiten, mannen, vrouwen, mensen met een arbeidsbeperking, probleemjongeren, ... Iedereen is welkom bij Vanhellemont. Een bedrijfsmentaliteit die hen de Jobkanaalprijs voor Diversiteit heeft opgeleverd. “Zoiets kan je enkel bereiken als je beschikt over top-personeel natuurlijk”, geeft Jeannine fier toe.

Ook Cindy is enthousiast over haar medewerkers. “De collega’s zijn heel vriendelijk en iedereen helpt waar nodig.” Maar veel hulp zal ze niet nodig hebben. Cindy is een ijverige werker. “Ik ben altijd benieuwd naar nieuwe dingen en werk graag”, zegt ze trots. Terwijl de laatste glazen appelsap worden leeggedronken grapt ze wel: “Drink maar niet teveel want anders moet ik misschien nog overwerken vanavond.”

Zowel Jeannine als Cindy zijn tevreden over het verloop van de DUOdag en het zal voor beiden niet bij slechts één dag blijven. “Wij willen zeker verder in de toekomst kijken. Waarom zouden we Cindy die kans niet geven?” besluit Jeannine. Voor Cindy is de DUOdag nu al geslaagd.
22 maart 2012 Ontdek alle DUOdagverhalen
Via Facebookpagina of rubriek 'nieuws' plaatsen we vandaag voortdurend nieuwe verhalen van onze reporters ten lande. Neem zeker een kijkje en post je reacties !
22 maart 2012 DUOdag als rijke ervaring voor Toneelhuis

Je vindt DUOdag deelnemers in heel uiteenlopende sectoren en organisaties. Zo doet ook het Antwerpse Toneelhuis vandaag mee. Onder een stralende middagzon opende de bekende Bourlaschouwburg zijn deuren voor een DUOdag’er. Toneelhuis spreekt van een win-winsituatie. Personeelsverantwoordelijke Ilse Muysers licht toe: "Voor mensen met een arbeidsbeperking is de sector van de podiumkunsten niet onmiddellijk de branche waar je spontaan gaat solliciteren. Via DUOdag willen wij laten zien dat wij heel diverse jobs hebben, ook voor personen met een beperking. Op deze dag leren zij ons kennen en doen ook wij ervaring op hoe het is om samen te werken met iemand die een arbeidsbeperking heeft."

Toneelhuis beschikt niet over een bepaalde policy over het in dienst nemen van personen met een arbeidsbeperking. Is de persoon met een beperking de beste kandidaat, dan krijgt deze de job. Muysers geeft toe dat bij Toneelhuis enige vooringenomenheid bestaat ten opzichte van tewerkstelling van personen met een arbeidsbeperking. Die vooroordelen proberen ze vandaag weg te werken door hun ervaring met Erik.

Erik draait een dag mee met de onderhoudsploeg in de Bourlaschouwburg. Met zweet op het voorhoofd zeult de ex-bouwvakker met planken door het theater. Erik kreeg enkele jaren geleden bij een arbeidsongeval een lading van 2000 kilo op zijn rechtervoet. Daardoor verloor hij drie tenen. "Mijn beperking laat het niet meer toe dat ik ooit nog in de bouw terechtkom. Dat vind ik spijtig. Het liefste zou ik mij in de toekomst toespitsen op klusjeswerk. Timmeren, tuinen onderhouden of schilderen, dat zijn de dingen die ik graag doe."

Over zijn dagje Toneelhuis is Erik meer dan enthousiast: "De mensen zijn hier zeer vriendelijk. Ik kreeg onmiddellijk koffie aangeboden deze ochtend." Met vreugde kijkt hij uit naar de dingen die vandaag nog op het menu staan: stickers van de ramen trekken en afwassen, afgebroken deuren en lijsten naar het depot brengen en meubels stockeren. Ondanks zijn ongeval en de moeizame zoektocht naar geschikt werk, voelt Erik zich toch een gelukkig mens en hoopt hij op het beste voor de toekomst.

22 maart 2012 Met een glimlach de DUOdag tegemoet

Om negen uur ’s ochtends start de werkdag zoals iedere dag aan het koffie-apparaat in het BIK interimkantoor op de Antwerpse Frankrijklei. Vandaag komt Julie, een jonge vrouw met motorische beperkingen, een dagje meedraaien. BIK Interim stelde zich kandidaat voor de DUOdag omdat het nieuwsgierig was naar de mogelijkheden van mensen met een arbeidsbeperking. "We zien het als een interessante wisselwerking die zowel voor ons als voor Julie een positieve ervaring kan worden.", vertelt consulent Maarten Van Herck. "We kunnen er beiden uit leren". "Iedereen heeft talenten en wij willen die van Julie ontdekken", voegt Office Manager Tiziano Pisanu daar aan toe.

BIK Interim had al eerdere ervaringen met mensen met een arbeidsbeperking. Zo kreeg het enkele maanden geleden iemand over de vloer met een auditieve en visuele beperking. Spijtig genoeg gebeurt het niet vaak dat er mensen met een arbeidsbeperking langskomen. "We merken bij die personen vaak een soort van angst om zich op de arbeidsmarkt te begeven", verklaart Maarten. Julie bevestigt dat: "Ik zat twee jaar werkloos thuis en was dat meer dan beu. Ik heb daarom vandaag deze stap gezet omdat ik wil proeven van het beroepsleven. Ik hoop dat ze hier na deze dag overtuigd zijn van mijn kunnen en ze me aan de slag willen houden."(lacht)

Met een gouden glimlach kijkt Julie deze DUOdag tegemoet. "Ik wil vandaag iets betekenen in het leven van de werkende mens." Julie was in 1999 het slachtoffer van hersentromboses en een hersenbloeding. Twaalf jaar later sukkelt ze nog met een verlamde rechterhand en mankt ze nog van tijd tot tijd. Ze heeft ook moeite om simpele associaties te maken. Na lange afwezigheid van de arbeidsmarkt wil ze er nu met veel zin terug invliegen.

Julie zal kennismaken met de werking van het interimkantoor. "We willen haar vandaag ons intern werkingssysteem leren kennen, haar enkele testen laten doen en eventueel een interview laten mee volgen.", verduidelijkt Maarten.

Julie kijkt met jeugdig enthousiasme naar de toekomst. "Zoals het nu is, mag het gerust verdergaan. Ik hoop dat ik mijn studies als bibliothecaris met succes kan afronden en dat ik nadien werk vindt.", lacht ze. "Concrete toekomstplannen maken, heb ik afgeleerd. Daarmee stel je enkel jezelf teleur." Julie is een sterke vrouw die vol strijdlust en met een lach in het leven staat. Een mooie start van hopelijk een mooie dag.

22 maart 2012 VDAB doet een duootje
Ook gedelegeerd bestuurder van de VDAB, Fons Leroy, neemt vandaag deel aan de DUOdag. Wouter, die zeer slechtziend is, vergezelt hem. Door zijn beperking moeten bedrijven die hem in dienst nemen er steeds rekening mee houden dat hij niet gewoon kan lezen en dat alles hem meer tijd kost. Hij is echter een hoog opgeleide man, met een diploma Klinische Psychologie op zak. “Mijn voornaamste competenties zijn dat ik goed ben in casussen uitwerken en studies maken. Ik ben ook een goede luisteraar”, vertelt Wouter.

Wouter is heel benieuwd hoe een typische werkdag van Fons eruit ziet. Eerst gaan ze samen naar de sociaal-economische raad van Vlaanderen, waar er competentieprofielen worden opgesteld. Daarna wonen ze een vergadering bij van de VDAB, waarin besproken wordt hoe de toekomst eruit zal zien, welke weg de VDAB zal inslaan enzovoort. Wouter kijkt het meeste uit naar het eerste deel van de dag. “Dat lijkt me het interessantste. Ik hoop ook dat ik nuttige contacten leg.”

Wouter werkte voordien in het onderwijs. Hij heeft les gegeven en had een rol als zorgcoördinator. “Voor de toekomst zou ik wel een job willen die daar bij aansluit. Ik zoek in ieder geval een baan met veel inhoud”, aldus Wouter.
22 maart 2012 Volg DUOdag op de voet!
Nieuwsgierig naar wat er vandaag op de verschillende werkvloeren gebeurt? Volg dan de DUOdag online!

Negen laatstejaarsstudenten journalistiek van de Plantijn Hogeschool in Antwerpen doorkruisen vandaag heel Vlaanderen, op zoek naar pittige verhalen in verschillende bedrijven. Via korte berichten op Facebook en Twitter houden ze ons op de hoogte van hun avonturen. Wil jij ons laten proeven van het reilen en zeilen van jouw bedrijf of organisatie? Mail ons dan via info@duodag.be of post een bericht op Facebook en Twitter met je boodschap en de vermelding @duodag.

22 maart 2012 DUOdag-teller

De DUOdag is opnieuw een schot in de roos!

438
werkzoekenden proeven vandaag van een nieuwe werkervaring in één van de 369 deelnemende bedrijven gespreid over heel Vlaanderen.  

15 maart 2012 Op ontdekking bij het OCMW van Boortmeerbeek …

Maandagochtend kwamen Lesley en Malgorzata stipt om negen uur aan op het OCMW van Boortmeerbeek. “Ik ben toch wel wat zenuwachtig en weet niet echt wat ik moet verwachten”, verklapt Lesley als we nog even buiten staan te kletsen. Maar al snel merkt ze dat ze niet bang hoeft te zijn.

Lesley zal op de DUOdag meedraaien als administratief medewerker bij het OCMW. “Mijn ultieme droom is werken met kinderen, maar dat is niet haalbaar door mijn arbeidsbeperking. Ik heb een spieraandoening en daardoor ben ik heel snel moe. De job bij het OCMW is een heel goed alternatief voor mij.” Heel concreet zal Lesley tijdens de DUOdag het telefonisch en fysiek onthaal op haar nemen en daarnaast moet ze ook allerlei administratieve taken uitvoeren. “Ik heb al wat ervaring in deze sector. Ik heb enkele jaren bij een fotograaf geholpen met de administratie. Ik kijk erg uit naar de 22ste, ik wil graag weten hoe het is om hier te werken. Ik ben ontzettend benieuwd naar wat me te wachten staat!”

Tijdens het kennismakingsgesprek wordt het al snel duidelijk dat naast de kandidaten ook het OCMW enthousiast is over de DUOdag. “Vorig jaar hebben we ons ook ingeschreven. We hadden één match, maar die persoon is toen spijtig genoeg niet bij ons terechtgekomen. We zijn dus heel blij dat we dit jaar deze twee dames mogen ontvangen”, lacht Nico Weyns van het OCMW.

Er worden allerlei documenten getekend en de werkzoekenden krijgen te horen waar en om hoe laat ze er op de DUOdag moeten zijn. Naast een administratief medewerker heeft het OCMW ook plaats voor iemand die een dagje mag meedraaien op de sociale dienst. De job past perfect bij Goska’s interesses. “Ik studeer sociaal assistent bij het CVO, dit is mijn kans om eens van dichtbij te zien waarvoor ik nu eigenlijk aan het studeren ben”, vertelt ze. “Met mensen werken is wat ik het liefst doe. Door een depressie was het moeilijk voor mij om te gaan werken, maar nu ben ik helemaal klaar voor de arbeidsmarkt. Ik moet er wel nog op letten dat ik me niet te veel opjaag, er moet een zekere stressbeperking zijn.”

Na contracten tekenen, verzekeringspapieren invullen, een uurrooster meegeven zit het kennismakingsgesprek er op. Ellen van GTB heeft de zaken perfect in de hand. “Rond deze tijd van het jaar is het wat drukker voor ons,” zegt ze, “maar de DUOdag zelf maakt alles meer dan de moeite waard.” Ook Lesley en Goska weten perfect wat hen over een week te wachten staat. De mensen van het OCMW willen nog graag weten of er aanpassingen gedaan moeten worden om het werk voor de dames zo aangenaam mogelijk te maken. Dat vinden de dappere vrouwen niet nodig: “Het moet allemaal wel lukken hoor”, verzekert Lesley.

“We verwachten jullie dan donderdag de 22ste”, besluit Nico. “Oh is er dan een ontvangstcomité met rode loper?” grapt Goska. “We zullen zien wat we kunnen doen”, lacht Nico.

15 maart 2012 Mensen met een arbeidsbeperking vallen tussen wal en schip …

Damhert staat in voor de ontwikkeling, productie en distributie van gezonde voeding voor de ‘bewuste eters’ binnen onze maatschappij. Volgens bedrijfsleidster Grete Remen krijgt het bedrijf veel sollicitanten met een arbeidsbeperking over de vloer. “Die mensen hebben het heel moeilijk om een job te vinden. Ze vallen tussen wal en schip. Een beschermde werkomgeving is uitgesloten, maar het tempo van een normaal circuit is soms te zwaar.” Damhert wil graag kansen bieden aan geëngageerde mensen met een arbeidsbeperking en neemt daarom voor de eerste maal deel aan de DUOdag.

Eveline gaat op de DUOdag samenwerken met de administratieve bediende van Damhert. “Ik ben ervan overtuigd dat ik zeker iets ga bijleren. De afgelopen twee maanden heb ik stage gelopen in het ziekenhuis van Heusden-Zolder en nu krijg ik de kans om een dagje mee te lopen binnen een KMO. Zo doe ik meer ervaring op binnen verschillende organisaties.” Administratief bediende is haar droomjob.“Ik zou graag beginnen als secretaresse binnen Damhert, maar ik weet ook dat het een heel begeerde plaats is”. Eveline werkte de laatste jaren voor de vzw Werkende Handen waar ze ongelukkig ten val is gekomen. Zij heeft nu een beperking aan haar knie waardoor ze haar vorige job heeft moeten stopzetten. Eveline bleef niet bij de pakken zitten en ging op zoek naar een alternatief. Via een trajectbegeleider is ze bij AZERTiE terecht gekomen. AZERTiE is een gespecialiseerd centrum voor opleiding, begeleiding en bemiddeling van personen met een arbeidshandicap. Als bedrijf is het heel interessant om samen te werken met een gespecialiseerd centrum omdat zij een kosteloze stage bij wijze van proef kunnen organiseren en een gespecialiseerde individuele beroepsopleiding (GIBO) kunnen aanbieden die voor de werkgever zeer interessant is. De voorwaarde is wel dat het bedrijf zich engageert om de cursist tewerk te stellen binnen het jaar. AZERTiE ondersteunt de werkgever gedurende het hele proces.

Grete Remen houdt de deur wagenwijd open voor mensen met een arbeidsbeperking. “Initiatieven zoals de DUOdag brengen bedrijven, mensen met een arbeidsbeperking en de organisaties die hen helpen dichter bij elkaar. Toch vind ik één dag te kort om iemand te leren kennen en om die persoon het bedrijf te laten leren kennen. Een DUOweek zou geen slecht idee zijn”.

15 maart 2012 DUOdag doorprikt een bepaalde misvatting…

GTB en de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) slaan de handen in elkaar met de DUOdag in het vooruitzicht. VDAB helpt mensen een handje in hun zoektocht naar werk door hen te begeleiden in het ontwikkelen van hun loopbaan. Dat is ook het opzet van de DUOdag maar met een knipoog naar mensen met een arbeidsbeperking. Volgens Anneke Ernon (Woordvoerster VDAB) maakt de DUOdag nog iets anders duidelijk.

"GTB's duodag maakt niet enkel de kloof tussen mensen met een arbeidsbeperking en werk kleiner maar doorprikt ook een bepaalde misvatting ", opent Ernon. "In een almaar krimpende arbeidsmarkt klampen werkgevers zich vaak vast aan bepaalde verwachtingen voor nieuwe werknemers. Die verwachtingen zijn vaak gebaseerd op het huidige personeel. Daarom stellen sommige werkgevers zich eerder terughoudend op tegenover mensen met een arbeidsbeperking. Na de DUOdag komen ze te weten wat zo'n beperking inhoudt. Ze merken dan meestal dat die personen toch een aardige bijdrage kunnen leveren in hun bedrijf.

VDAB vindt het belangrijk dat werkgevers vaker het vertrouwde pad naar aanwerving durven te verlaten. "Dat moet een initiatief zoals de DUOdag duidelijk maken. Enerzijds door werkgevers een andere kijk te geven op talent. Anderzijds door hen verder te begeleiden in een vaak snoeiharde economische realiteit. Natuurlijk willen we ook de mensen met een arbeidsbeperking een signaal geven dat er plaats is voor hen op de arbeidsmarkt", besluit Ernon.

15 maart 2012 We bellen wel eens met bedrijven die minder openstaan….

Het Regionaal Sociaal Economisch Overlegcomité (RESOC) is een partner van GTB en zet zich ook dit jaar in voor de DUOdag. Eén van de belangrijkste taken van het RESOC is het ontwikkelen van diversiteitplannen, -acties, –projecten en –initiatieven. Dat sluit dus goed aan bij de doelstelling van de DUOdag, die volgens RESOC een zeer belangrijk gegeven in de verf zet. Matthias De Ridder (coördinator RESOC Antwerpen) en Maureen Van Asbroeck (Projectontwikkelaar Diversiteit RESOC Antwerpen) geven meer uitleg.

"De DUOdag maakt duidelijk dat mensen met een beperking ook een rol kunnen spelen op de arbeidsmarkt. Het project sluit nauw aan bij de dagelijkse activiteiten van RESOC, zeker die van de Projectontwikkelaars Diversiteit. Via een diversiteitsplan, een zeer bruikbaar instrument om diversiteit binnen het HR- beleid te stimuleren en te ondersteunen, kan het HRM-beleid geoptimaliseerd worden. Het effect is dat de kwaliteit van tewerkstelling voor iedere werknemer verbetert. Achterliggend doel is om de werkgelegenheidskansen van personen uit de kansengroepen te verbeteren, zoals mensen met een arbeidsbeperking, allochtonen, oudere werknemers, kortgeschoolden,…  Wij vinden het project van GTB heel belangrijk voor de doelgroep. ” Volgens RESOC is de DUOdag echter niet altijd een succesverhaal. "We bellen weleens naar bedrijven die minder openstaan voor personen met een arbeidsbeperking. Ze vragen zich dan bijvoorbeeld af of het wel veilig is om hen tewerk te stellen. Deze werkgevers moeten we dan extra motiveren en overtuigen van het nut van zo’n dag." RESOC is druk in de weer om van de DUOdag een succes te maken in heel Vlaanderen. "We dragen heel graag ons steentje bij. RESOC maakt mee wegen vrij in organisaties."

15 maart 2012 Op naar meer bedrijven die werken met mensen met een arbeidsbeperking!

De Federatie Gespecialiseerde Opleiding, Begeleiding en Bemiddeling (FeGOB) is al sinds de eerste editie van de DUOdag een belangrijke partner van GTB. FeGOB is een federatie van twaalf GOB’s over heel Vlaanderen. Zij voorzien duurzame en kwalitatieve opleidingen, begeleidingen en bemiddeling voor mensen met een arbeidsbeperking en de werkgevers.  Voor de GOB’s is deze DUOdag een belangrijke actie.

“De DUOdag is vooral belangrijk in het licht van het  sensibiliseren van werkgevers. Zij zitten vaak met veel vragen over mensen met een arbeidsbeperking. Ze hebben vaak geen goed beeld van wie die groep mensen is; het is dan ook een heel diverse groep. Ze vragen zich af of hoe ze iemand met een arbeidshandicap kunnen aanwerven en welke ondersteuning ze kunnen verwachten tijdens dat proces. Wij kunnen bijvoorbeeld stages of een gespecialiseerde individuele beroepsopleiding op de werkvloer (GIBO) organiseren. Werkgevers kennen die maatregelen te weinig. Ze vragen zich ook af of er subsidies zijn en hoe dat in zijn werk gaat. Werknemers vragen op hun beurt of ze ondersteuning kunnen krijgen in het bedrijf. Soms is ook de werkgever vragende partij voor een begeleiding op de werkvloer. Sommige bedrijven staan open voor begeleiding op de werkvloer, anderen vinden dat niet zo’n goed idee”, verklaart Karen Lauwers, voorzitter van FeGOB.

“Het gebeurt dat we een match maken tussen een klant en een werkgever, maar dat die misloopt. Dat kan aan verschillende factoren liggen. Het kan dat het bedrijf de samenwerking uiteindelijk niet ziet zitten of dat de klant zelf niet klaar is om de stap naar werk te zetten. In die gevallen zoeken we naar andere oplossingen”, aldus Lauwers. "Of we gaan verder met de begeleiding en zoeken naar een andere match, GTB neemt de begeleiding terug over als blijkt dat de werkzoekende niet in een bedrijf in het normaal economisch circuit past. GTB zoekt dan naar een alternatief in een beschutte werkplaats of binnen niet-betaald werk zoals arbeidszorg of vrijwilligerswerk. ”, besluit Lauwers.

15 maart 2012 Nog even aftellen tot aan de finale …

Heel wat klanten hebben al kunnen kennismaken met het bedrijf of organisatie waar ze een dagje zullen meewerken. Voor sommige bedrijven en klanten zijn we nog intensief aan het zoeken. In de provincie Antwerpen werden ze zelfs een handje geholpen door een werkzoekende die voor een collega-werkzoekende een bedrijf had gevonden. Eveneens komen er verhalen binnen van trajectbegeleiders die na lang zoeken voor hun klant toch een geschikte plaats hebben gevonden. Zo kan er iemand meelopen met een binnenhuisarchitect van een interieurzaak omdat de werkgever zich enorm aangesproken voelde door het enthousiasme en motivatie van de werkzoekende.

Ten laatste volgende week maandag 19 maart zou ieder bedrijf, werkzoekende moeten gecontacteerd zijn in functie van deelname aan de DUOdag op donderdag 22 maart 2012. Spijtig genoeg zullen we ook bedrijven en organisaties moeten contacteren waarvoor we géén match hebben gevonden.

Zoals je kunt aflezen op onze website onder rubriek ‘DUObedrijf’ en ‘DUOjobs’ is er een ruim en gevarieerd aanbod aan soorten bedrijven en functies. De mensen die met de trein vertrekken vanuit Station Berchem zullen tijdens de DUOdag alvast naar het juiste perron geleid worden door een werkzoekende die daar haar dag zal doorbrengen als treinomroepster.

15 maart 2012 DUOdag-teller

De kaap van 400 is in zicht …. Momenteel zullen er meer dan 350 werkzoekenden tijdens de DUOdag aan de slag zijn in meer dan 270 verschillende bedrijven of organisaties

02 maart 2012 DUOdag-teller

Momenteel hebben 200 werkzoekenden hun DUOdagjob gevonden. Zij zijn vollop verdere contacten aan het leggen met hun werkgever.

Meer dan 300 werkzoekenden zijn nog aan het zoeken naar een hun gepaste DUOdagjob. Dagelijks zien we dat er matches worden gemaakt. 

02 maart 2012 Wienerberger Aalbeke keert niemand de rug toe
Voor de tweede maal op rij neemt het Kortrijkse bedrijf Wienerberger in Aalbeke deel aan de DUOdag van 22 maart. Wienerberger Aalbeke is een belangrijke schakel binnen de groep Koramic België en behoort tot de modernste dakpannenfabrieken van Europa. Het bedrijf produceert jaarlijks tientallen miljoenen kleidakpannen en hulpstukken. De directie van Wienerberger Aalbeke voert een sociaal beleid. Volgens directeur Jean-Claude Christiaens verdient iedereen een kans op een job. “Binnen ons bedrijf keren wij niemand de rug toe. Ook mensen met een arbeidsbeperking nemen wij graag in overweging”.

Tijdens hun deelname aan de DUOdag van vorig jaar ontving het bedrijf twee kandidaten. Gino is daar één van. “Gino was die dag enorm gemotiveerd en hoopte toen al op een vast contract.” Gino komt uit het buitengewoon onderwijs en vond enkel tijdelijk werk. “Hij beschikt niet over dezelfde academische bagage dan de rest van onze werknemers maar hij heeft de juiste werkmentaliteit.” Gino houdt zich voornamelijk bezig met het palletiseren van de dakpannen. Het bedrijf moet geen extra maatregelen treffen op de werkvloer. “Alles verloopt vlot. We ondervinden geen problemen en de andere werknemers zijn ook enthousiast over Gino.” Na de DUOdag van vorig jaar liep Gino nog enkele stagedagen. Daarna kreeg hij een interim-contract en nu staat hij onder een vast contract. 

Wienerberger Aalbeke maakt geen onderscheid tussen werknemers met of zonder een arbeidsbeperking. “Onlangs hebben wij terug iemand aan het werk gezet na een zwaar arbeidsongeval.” Directeur Christiaens vindt de DUOdag een formidabel goed project. “Elke goede werkkracht is meer dan welkom.

02 maart 2012 Ook voor Jobkanaal is DUOdag een meerwaarde

De DUOdag laat mensen met een arbeidsbeperking een dagje stage lopen in een bedrijf. Uiteraard moet iemand die twee samenbrengen. Dit is waar Jobkanaal en coordinatoren Jean-Luc Fasseur en Sigrid De Bie in het spel komen.

Jobkanaal is opgericht door de ondernemingsorganisaties Verso, VKW, Voka en UNIZO om werkgevers te sensibiliseren om met werkzoekenden uit de kansengroepen aan de slag te gaan. “Daartoe behoren mensen met een zwakkere arbeidspositie zoals 50-plussers en allochtonen, maar evengoed iemand met een arbeidsbeperking”, stelt Fasseur. “In die zin ondersteunen we de DUOdag. Door bedrijven te sensibiliseren kennis te maken met een doelgroep waarmee ze anders enkel via de media mee in contact komen.” Het doel is een sneeuwbaleffect te bekomen waarbij positieve reacties andere bedrijven aansporen om deel te nemen.

Volgens De Bie is de DUOdag een zeer positieve actie die alle betrokken partijen een concrete ervaring biedt: “De kandidaten komen te weten wat het betekent om mee te draaien in een specifiek bedrijf. Ze ontdekken ook waar ze staan op de arbeidsmarkt.” Anderzijds leren bedrijven de mogelijkheden en vaardigheden van mensen met een arbeidsbeperking kennen. “Ze merken dat personen met een arbeidsbeperking niet allemaal in een rolstoel zitten”, zegt Fasseur. “Beide partijen winnen zo nieuwe opportuniteiten.” Ook voor Jobkanaal is de DUOdag een meerwaarde omdat het een actie is die aansluit bij hun dienstverlening. Fasseur: “Wij zijn eveneens zeer tevreden over de uitstekende samenwerking met GTB en de andere partners.”

De DUOdag is wat Jobkanaal betreft een succesformule. Vorig jaar vonden zo'n 400 kandidaten hun stek bij een bedrijf. De positieve verhalen die daaruit voortkwamen spreken boekdelen. Dit jaar komt de kaap van 500 plaatsingen in het vizier. “Voordien stelden we kandidaten bij bedrijven voor maar nu doen we het in omgekeerde richting”, vertelt De Bie. “Deze nieuwe aanpak vraagt meer tijd qua organisatie. Het is daarom nog onduidelijk wat de resultaten gaan zijn.” Jobkanaal zal alleszins haar uiterste best doen om alle kandidaten aan een stageplaats te helpen. “En als dat leidt tot veel vaste betrekkingen, des te beter”, lacht Fasseur. “Het is een goede zaak dat de DUOdag elk jaar terugkeert en dat hopelijk nog lang zal doen”, meent De Bie. “Dit initiatief is een olievlek die we moeten laten uitdijen.”

02 maart 2012 DUOdag pakt knelpuntberoep aan.
Sinds de DUOdag 2011 werkt Cristi bij het Oost-Vlaams Vis- en delicatessenbedrijf De Troyer. Een bedrijf waar de Roemeense en dove persoon Cristi vorig jaar aan de slag ging. "Als dove persoon is het niet eenvoudig om een plaats op de arbeidsmarkt te veroveren. Meestal haken werkgevers af omdat je niet op een normale manier kan communiceren", maakt hij duidelijk. "Dankzij GTB's DUOdag kwam ik bij De Troyer terecht en dat was meteen een schot in de roos", klinkt het. Cristi startte oorspronkelijk bij het bedrijf als onderhoudsmedewerker maar kon via een individueel begeleidingsplan het beroep aanleren van visfileerder. Dat was niet zo evident want de kunst van het fileren behoort tot de lijst van knelpuntberoepen in België.


Diversiteit troef

"NV De Troyer hanteert een diversiteitplan waarin de aandacht gaat naar de kansengroepen", vertelt Gino Van Muylem. "Daarom namen wij vorig jaar deel aan de DUOdag. Goede werkkrachten zijn hier altijd welkom en Cristi valt helemaal onder die categorie. Dat Cristi doof is, maakt niet zo veel uit. Hij heeft zijn strepen verdient omdat hij een harde werker is. Bovendien komt Cristi steeds gemotiveerd voor de dag. Dat dragen wij hier hoog in het vaandel. Verder verwachten we van iedere werknemer een zekere flexibiliteit en ook daar ontgoochelt Cristi niet."


Win Win

Beide partijen blikken tevreden terug op de vorige editie van de DUOdag."Ik zou elke persoon met een arbeidsbeperking aanbevelen om zich in te schrijven voor de DUOdag want het vergroot je kansen om een job te bemachtigen", aldus Cristi . "GTB's DUOdag betekent meer dan een 'feel good' actie voor werkgevers. Het gaat om opportuniteiten die je als KMO beter met beide handen grijpt", besluit Van Muylem.


Gino van Muylem en Cristi Popa blikken tevreden terug op de DUOdag 2011

02 maart 2012 De spanning stijgt …

1 maart was de laatste dag waarop bedrijven en klanten zich spontaan konden inschrijven. “Hoewel er al een heel aantal matches zijn, wachten nog veel werkzoekenden op een plaats om die dag aan de slag te gaan’ vertelt Dieter Dhaeseleer, projectmedewerker Oost-Vlaanderen. ‘ Samen met onze partners zetten we ons in om voor zoveel mogelijk werkzoekenden een passende match te vinden. We hopen natuurlijk ook dat bedrijven toehappen als we hen voorstellen om een werkzoekende mee te laten werken tijdens de DUOdag. Voor bedrijven die zich spontaan hebben ingeschreven zijn we eveneens aan het zoeken naar een gepaste kandidaat. Samen met onze partners zullen we nog een tandje bijsteken. De week die er nu aankomt, is van cruciaal belang om van de DUOdag een succes te maken.”

“We willen natuurlijk via de DUOdag-campagne zoveel mogelijk bedrijven bereiken. We hopen dat zij ons zo leren kennen en zich willen engageren om tijdens de DUOdag maar ook nadien met ons samen te werken. Dat maakt dat onze inspanningen de moeite waard zijn!” lacht Stefanie Laridon, projectmedewerker West-Vlaanderen.

Mailen, telefoneren, matchen, schrijven, contacteren, ... Het einde is nog even niet in zicht! We gaan er met het partnerschap ‘vollenbak’ tegenaan om van de DUOdag 2012 een succes te maken.

02 maart 2012 Bij B-Token verdient iedereen een kans

Net als in de andere Vlaamse provincies zetten ook de Antwerpse bedrijven zich ten volle in voor de DUOdag van 22 maart. Een van die bedrijven is B-Token uit Retie, een dynamisch bedrijf dat zich specialiseert in het fabriceren van gepersonaliseerde en ecologisch verantwoorde jetons. De jetons kunnen dienen als alternatief betaalmiddel op evenementen. Manager van het bedrijf is Nathalie Breugelmans die met enthousiasme meedeelt dat B-token een bedrijf is dat rekening houdt met mensen die het moeilijker hebben om zich op de arbeidsmarkt te plaatsen. "Bij B-Token vinden wij dat iedereen een kans verdient en dat mensen met een arbeidsbeperking ook recht hebben op werk."

Ria is een werkneemster die in contact is gekomen met B-token via de DUOdag. Ria sukkelt met haar heup. De integratie op de werkvloer blijkt geen enkel probleem te zijn. Zowel haar collega’s als haar werkgevers zijn zeer tevreden over het werk van Ria. Ze fungeert als productiemedewerkster die de andere werkmensen ondersteunt tijdens het productieproces. Ria is een onmisbare werkkracht die graag gezien is door iedereen op de werkvloer. 

B-Token beschikt over een duidelijke visie aangaande mensen met een arbeidsbeperking. Nathalie Breugelmans vindt het vanzelfsprekend dat deze mensen een kans krijgen op de arbeidsmarkt. "Wij ontvangen iedereen met open armen. Mensen met arbeidsbeperkingen mogen zich altijd aanmelden en zijn steeds welkom". Ria Blockx is ook niet de enige werknemer met een arbeidsbeperking. Er werkt ook iemand die doof is. Het plan is om te blijven werken met mensen met een arbeidsbeperking en om hun bedrijfsethiek naar de toekomst verder te zetten.

20 februari 2012 DUOdag-teller
We geraken op snelheid ...
Sinds deze middag hebben 102 werkzoekenden een bedrijf gevonden waar zij zullen meewerken in een job tijdens de DUOdag !
17 februari 2012 DUOdag gaat Europees
DUOdag is een concept dat aanslaat! Dit jaar komt er ook een DUOdag in Wales, Noord-Ierland en Zweden. Op dit ogenblik smeden we trouwens plannen om deze dag in de toekomst gezamenlijk aan te pakken…
Trouwens, in Ierland organiseren ze dit jaar de 5de editie van ‘Job Shadow Initiative'. Voor meer info zie: hier.
17 februari 2012 Eyeopener voor jonge journalisten
“Wie wil er mee rapporteren over de DUOdag?” Na deze vraag schoten veel enthousiaste handen de lucht in. Voor de derdejaarsstudenten journalistiek van de Plantijn Hogeschool is dit een unieke kans om hun schrijftechnieken bij te schaven. Ook leren ze meer over de problematiek van personen met een arbeidsbeperking. Het is het tweede jaar dat de Antwerpse journalisten in spe meewerken aan het project van de DUOdag. “Ik heb gemerkt dat de studenten de opdracht vorig jaar heel fijn vonden”, zegt Wouter Frateur. Hij geeft les op Plantijn en begeleidde het proces in de school. “Voor de meesten is het toch een ver van hun bed-show: ze weten niet zoveel over de tewerkstelling van mensen met een arbeidsbeperking. De DUOdag was voor hen een echte eyeopener”, aldus Frateur.

Momenteel worden de huidige derdejaars klaargestoomd voor de opdracht. Ze vergaderen, informeren zich over de materie en nemen de eerste interviews af. De groep enthousiastelingen bestaat uit Isabel, Jimmy, Nils, Annelore, Aline, Charlotte, Hannah, Christophe en Niels. Volg hun interviews, Tweets, foto’s en artikels online via www.duodag.be en op de DUOdag Facebookpagina.
17 februari 2012 Vernieuwde DUOdag website staat online
Het ICT-team van GTB ontwikkelde een volledig vernieuwde DUOdag website. Heb je hem nog niet gezien? Ga dan zeker een kijkje nemen op www.duodag.be.
17 februari 2012 DUOdag 3de editie: net iets anders
Vorige edities hebben we werkgevers gestimuleerd om deel te nemen aan de DUOdag via grote mailings, affichecampagne, beurzen, prospecties, … Heel wat werkgevers hebben hier gevolg aan gegeven. Tijdens evaluatiemomenten gaven ze aan zich opnieuw te willen inschrijven voor de DUOdag 2012. Natuurlijk willen we deze werkgevers de kans geven om zich opnieuw in te schrijven. Voor deze derde editie willen we echter nog meer vertrekken vanuit het competentieprofiel en de ‘jobwens’ van de werkzoekende met een arbeidsbeperking. We willen bedrijven gerichter informeren over mogelijke ‘Duodagprofielen’. Op deze wijze denken we een nog betere afstemming te verkrijgen tussen vraag en aanbod.
17 februari 2012 DUOdag 2012
Op donderdag 22 maart 2012 vindt de derde editie plaats van DUOdag, een project dat de tewerkstelling van mensen met een arbeidsbeperking wil bevorderen. Het concept is eenvoudig: tijdens de DUOdag zet een bedrijf zijn deuren voor één dag open voor een werkzoekende met een arbeidsbeperking. Die vormt dan samen met een van de werknemers een duo. De werkzoekende werkt mee op de werkvloer en kan proeven van een nieuwe werkervaring. Vorig jaar namen 316 bedrijven gespreid over heel Vlaanderen eraan deel. Dit betekende dat 443 personen met een arbeidsbeperking die dag een duo vormden met een medewerker van een bedrijf of instelling. Ook voor de editie 2012 hopen we op hetzelfde succes.